Premsa
Mèdia 14/11/2011

Polítics i periodistes recorden la figura de Josep Pernau

El nom del periodista, mort avui als 80 anys, s'ha convertit en 'trending topic' a Twitter

Redacció
3 min
Josep Pernau

BarcelonaLa mort als 80 anys del periodista Josep Pernau ha generat al llarg d'aquest dilluns reaccions de condol per part de companys de professió i de polítics de primera línia. El president de la Generalitat, Artur Mas, remarca que "Pernau va retornar amb una enorme vocació de servei públic no només la mort del seu pare sota les bombes faccioses [va morir el 1937, durant un bombardeig sobre Lleida], sinó també la duresa d'una llarga dictadura, fent de mestre, de periodista i de mestre de periodistes". Segons Mas, Pernau "va excercir un mestratge decisiu" a tots els mitjans en què va treballar, i va "deixar pas als professionals més joves quan en va ser l'hora". A més, el president de la Generalitat destaca el seu "compromís actiu amb la democràcia", com ho demostra el fet que va ser un dels fundadors del Grup Democràtic de Periodistes, i assegura que va "destinar temps" a "defensar drets dels periodistes com la clàusula de consciència".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s'ha referit a Pernau com "un mestre de periodistes, un pou d'humanitat, una font de calidesa, una persona que viia la seva professió com un compromís amb el seu país". Mascarell ha destacat també que Pernau "sempre va estar davant de totes les actituds de defensa de les llibertats". El conseller s'ha inclòs al grup dels que seguien els seus articles, que "oferien una visió diferent i intel·ligent sobre la realitat que l'envoltava", i per això no ha dubtat a qualificar-lo de "referent, no només per al periodisme català, sinó per a la societat catalana en general".

També l'expresident de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat que "llegia amb devoció" els textos de Pernau, a qui ha qualificat de "periodista rigorós, compromès apassionadament amb el nostre país, les seves llibertats i la cohesió social". La candidata del PSC per Barcelona a les eleccions del 20-N, Carme Chacón, n'ha destacat el caràcter "demòcrata i progressista", mentre que el cap de llista de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat que Pernau era "un gran periodista i opinador, però per damunt de tot una excel·lent persona, dialogant, entranyable, amable i un gran coneixedor de la política i la societat catalana". També s'ha sumat a les mostres de condol ICV, que en un comunicat ha afirmat que "el món del periodisme català està de dol".

D'altra banda, l'exdirector d'El Periódico Antonio Franco ha definit Pernau, en declaracionsa Efe, com "un gran mestre" de periodistes i de lectors, ja que "ajudava a entendre i interpretar les coses". Franco, que el 1980 va convertir Pernau en cap d'opinió d'El Periódico, i va oferir-li la columna que va mantenir fins al 2009, ha recordat que el veterà periodista havia estat professor seu i que li va donar la seva primera feina al Diari de Barcelona. "Crec que ha estat el periodista que ha tingut més influència positiva a Catalunya durant els anys de la transició i la consolidació democràtica, perquè aquesta etapa el va agafar en la seva plenitud física i professional", ha afegit Franco. Un altre periodista que s'ha afegit a les mostres d'admiració cap a Pernau és Josep Maria Cadena, que ha parlat de la seva "honestedat" i del "sentit de lluita per la democràcia". Segons Cadena, "Pernau sempre va tenir clar que el periodisme és un servei a la societat".

Més enllà de les declaracions, el nom de Pernau s'ha situat aquest dilluns entre els trending topics de Twitter a l'Estat, amb centenars de piulades que recorden la seva figura.

stats