PERIODISME SENSE ÀNIM DE LUCRE
Mèdia 19/04/2011

ProPublica, premiada de nou amb un Pulitzer

à.g.m.
2 min

Barcelona.El periodisme sota mecenatge de ProPublica es va endur ahir a la nit un dels principals premis Pulitzer per un reportatge que posava al descobert pràctiques dubtoses a Wall Street que haurien propiciat la crisi. El jurat ha valorat les tècniques multimèdia utilitzades pels autors, Jesse Eisinger i Jake Bernstein, que ajudaven a fer comprensible a un públic general els mecanismes complexos de l'esfondrada financera. El fet que el principal filantrop i fundador de ProPublica sigui un exbanquer, Herb Sandler, afegeix una nota d'ironia al guardó. L'entitat, sense ànim de lucre, que finança investigacions periodístiques i les publica després desinteressadament a les grans capçaleres americanes, ja havia guanyat un Pulitzer l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En l'apartat de fotografia de temes, la guanyadora ha estat Barbara Davidson, de Los Angeles Times , per una història de caire intimista centrada "en víctimes innocents atrapades en el foc creuat de la violència letal de bandes que assota la ciutat". Davidson ja havia guanyat un Pulitzer l'any 2006 per les seves fotografies a la New Orleans assolada pel Katrina. Els Pulitzer també distingeixen un fotògraf d'actualitat, que en aquest cas ha estat per a un equip de The Washington Post format per Carol Guzy, Nikki Kahn i Ricky Carioti, autors "d'uns retrats en primer pla del dol i la desesperació després del terratrèmol catastròfic d'Haití", segons el veredicte.

Altres guardons han recaigut en Los Angeles Times (el de servei públic), The Sarasota Herald-Tribune (el de periodisme d'investigació, en aquest cas sobre assegurances de cases a Florida), Milwaukee Journal Sentinel (reportatge), Chicago Sun-Times (periodisme local) i The New York Times (periodisme internacional). El premi a cobertura de l'actualitat ha quedat, però, desert.

Els premis Pulitzer es van instituir el 1917 i des d'aleshores s'han confirmat com els més prestigiosos en periodisme. El fundador va ser Joseph Pulitzer, periodista i editor del St. Louis Post-Dispatch , que va cedir la seva fortuna, l'any 1911, a la Universitat de Colúmbia (la qual va fundar l'escola de periodisme amb aquests diners). El guanyador de cada categoria rep un premi en metàl·lic de 10.000 dòlars. Per poder ser avaluats pel jurat, els interessats han d'enviar el seu treball juntament amb una inscripció que costa 50 dòlars.

stats