Mèdia 01/05/2015

RAC1 celebra 15 anys amb les seves veus històriques

L’emissora arriba a l’aniversari en el seu moment més dolç d’audiència

Albert Castellví Roca
3 min
Albert Om, Jordi Basté, Xavier Bosch i Ramon Pellicer van coincidir a l’estudi de RAC1 el Dia Mundial de la Ràdio. Avui es tornaran a trobar, també amb Núria Ferré.

BarcelonaJordi Basté, Xavier Bosch, Albert Om, Ramon Pellicer i Núria Ferré compartiran tertúlia avui a El món a RAC1. Serà el moment més simbòlic de la programació especial que la ràdio del Grupo Godó ha preparat per a aquest matí per celebrar el 15è aniversari de la seva primera emissió, l’1 de maig de l’any 2000. L’elecció d’aquestes cinc veus no és casual, ja que corresponen a les cinc persones que s’han fet càrrec del magazín matinal de RAC1 al llarg d’aquests 15 anys.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Ferré i Pellicer van compartir la franja matinal només durant els primers mesos, en una graella en què també hi havia noms com Nina -que presentava, cada tarda, El diari d’Anna -, Santi Villas -amb el nocturn No són hores -, Albert Om -amb Els dies tontos, els matins dels caps de setmana-, Toni Soler -al capdavant del Minoria absoluta, que al principi s’emetia els dissabtes i diumenges- i Jordi Margarit -que des de llavors no ha deixat de presentar La primera pedra -. El 4 de setembre, però, la graella ja es va reconfigurar per encarar la primera temporada regular, amb Om al capdavant del nou matinal L’hora del pati, els Problemes domèstics de Manel Fuentes al migdia, Santi Villas a la tarda, el Cafè Baviera de Xavier Bosch a la nit, i Pellicer i el Minoria absoluta els dissabtes i diumenges.

Quan RAC1 es va posar en marxa era la primera emissora generalista privada que emetia les 24 hores del dia en català, però només una setmana més tard de l’arrencada d’aquesta primera temporada naixia Ona Catalana, amb una programació encapçalada per Josep Cuní. Totes dues emissores partien de zero, però les trajectòries que han seguit des de llavors són totalment oposades. Ona Catalana va arribar a superar els 100.000 oients l’any 2003, però ràpidament es va començar a desinflar i es va quedar amb només 10.000 seguidors el 2006. Un any després, el grup Prisa, que l’havia adquirit el 2004, la tancava i la reconvertia en Ona FM.

RAC1, en canvi, no ha deixat de créixer i celebra els seus 15 anys com a líder d’audiència a Catalunya i havent assolit, el mes passat, el segon registre més alt de la seva història, amb 786.000 oients -al desembre s’havia enfilat fins als 824.000-. Durant els primers anys, els fitxatges de Jordi Basté, el 2004, i de Toni Clapés, el 2005, tots dos procedents de Catalunya Ràdio, van ajudar a impulsar l’emissora, que va assaltar el primer lloc el 2009, coincidint amb el moment més delicat de la pública, que va arribar a caure a la tercera plaça just després que Antoni Bassas abandonés El matí de Catalunya Ràdio.

En tot cas, el creixement de RAC1 no ha anat en detriment de la ràdio pública, que té més seguidors ara que el 2000. L’emissora de Godó, doncs, ha contribuït a crear nous oients de ràdio en català: només entre les dues grans emissores generalistes en sumen gairebé 1,4 milions.

Un dels artífexs del bon rendiment de RAC1 és l’actual director de TV3, Eugeni Sallent, que va estar al capdavant de l’emissora des de la seva creació fins al 2012. Ell i el seu successor, Eduard Pujol, passaran avui per l’edició especial d’ El món, que també inclourà una tertúlia esportiva amb Jordi Gràcia, Joan Maria Pou, Sònia Gelmà, Jordi Costa, Raül Llimós i Xavi Puig, i converses amb persones que no solen parlar per la ràdio però que hi han estat vinculades durant la major part d’aquests 15 anys, ja siguin productors, tècnics o recepcionistes. El programa culminarà amb una edició especial del Diàling a càrrec de les cinc persones que se n’han fet càrrec al llarg de la història: Òscar Pérez Dolz, Xavier Sanjuan, David Jobé, Xavi Bundó i Àlex Sancho.

Els premis Ràdio Associació coronen l’emissora privada

Hores abans de celebrar el seu 15è aniversari, RAC1 va recollir ahir al vespre tres premis Ràdio Associació. Jaume Nolla, que dóna vida a un dels personatges més emblemàtics del Versió RAC1, el senyor Marcel·lí, va rebre el guardó al millor professional de ràdio, mentre que l’equip d’ El món a RAC1 es va endur el premi al millor programa. El tercer reconeixement va ser per a Jordi Beltran, que va recollir una de les mencions d’honor, al costat dels periodistes Santi Carreras i Gemma Nierga, i de l’Associació Catalana de Ràdio, que agrupa les emissores privades del país.

Els premis -atorgats per la cooperativa Ràdio Associació de Catalunya, fundada el 1924 i impulsora de RAC1 i RAC105- van reconèixer també el programa d’Escola Valenciana El mural, que s’emet per diverses ràdios locals i per internet, com a millor format d’innovació, i El pis d’estudiants, de l’emissora del districte barceloní d’Horta-Guinardó 7deRàdio, com a millor programa de ràdio local. El delegat de TV3 a Madrid, Josep Capella, es va endur el premi 1924, d’àmbit audiovisual.

stats