RÀDIO ESPORTIVA
Mèdia 09/12/2011

RAC1 retransmetrà des del camp els partits de Lliga

RAC1 serà la primera emissora privada estatal a accedir als estadis després que la Lliga va exigir, a l'inici de la temporada, el pagament d'un cànon. Punto Radio i la SER podrien ser les següents.

Natalia Araguás
3 min

BARCELONA.RAC1 retransmetrà els partits de la Lliga de Futbol Professional (LFP) des del camp durant tres temporades. L'emissora del Grupo Godó va assolir dimecres a la nit un acord amb Mediapro -posseïdora dels drets de la majoria de clubs- i la LFP, segons han confirmat a l'ARA les parts implicades. Des de principis de temporada, la Lliga exigeix el pagament d'un cànon a les ràdios per poder entrar als estadis. Fins al moment, les emissores s'hi havien negat i estaven en peu de guerra per una iniciativa que, al seu judici, contravé el dret a la informació.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tot i que encara no han transcendit els detalls econòmics, els efectes de l'acord seran visibles aquest cap de setmana. RAC1 serà demà al Bernabéu per cobrir a peu de gespa el clàssic Reial Madrid-Barcelona. També hi serà Catalunya Ràdio, única emissora de l'Estat que no s'ha vist afectada pel conflicte. L'acord que va subscriure TV3 amb la Lliga incloïa una clàusula que permet a la ràdio pública fer les retransmissions in situ.

La SER i Punto Radio seran les pròximes a arribar a una entesa, apunten fonts de la Lliga. No obstant això, la ràdio del grup Prisa va sol·licitar dimecres davant els tribunals l'adopció de mesures cautelars immediates "a fi de restituir a l'emissora el dret a informar als seus oients, dret que se li ha restringit arbitràriament per part de la Lliga", segons ella mateixa va fer públic en un comunicat.

Tercera ràdio que demanda

La SER va ser la tercera emissora que va recórrer a la justícia. La primera a presentar una demanda va ser RNE l'11 de novembre. Segons va argumentar, la Lliga està vulnerant el dret de la ràdio pública a informar gratuïtament i el dret dels ciutadans a ser informats. Una setmana després, la Cope demanava mesures cautelars perquè el jutjat ordeni que li obrin la porta dels estadis.

L'Associació Espanyola de Radiodifusió Comercial (AERC), que agrupa la majoria d'emissores comercials de l'Estat, ha dipositat les seves esperances en el nou govern espanyol. L'endemà de les eleccions, el secretari general de l'AERC, Alfonso Ruiz de Assín, va recordar a Mariano Rajoy que, abans del 20-N, havia donat suport a les emissores en el conflicte i s'havia compromès "a solucionar el problema d'interpretació que podria haver amb la llei general audiovisual". Les ràdios privades esperen que el nou executiu del PP promogui una modificació de la llei que deixi clar que les ràdios no estan obligades a pagar un cànon per poder retransmetre des dels camps de futbol.

El malestar de les emissores va protagonitzar l'última edició dels premis Ondas. Els representants de la ràdio esportiva de cap de setmana -guardonats en la categoria de millor programa o tractament informatiu d'un esdeveniment- van aprofitar l'ocasió per reivindicar la seva tasca. En recollir el premi van expressar el desig que "aviat" puguin desenvolupar amb "normalitat" la seva feina, en comptes de narrar els partits "des d'un balcó, un bar o una terrassa".

També el periodista de RAC1 Jordi Basté -premi Ondas a la trajectòria professional, ex aequo amb Juan Ramón Lucas- va retre homenatge en el decurs de la gala a la ràdio esportiva, de la qual procedeix. Segons va destacar Basté, "la improvisació, el ritme i el desvergonyiment" inherents a aquestes retransmissions, són també les millors qualitats del mitjà. "S'ha d'arribar a un acord entre els clubs i les emissores perquè els periodistes puguin treballar", va aventurar.

stats