MITJANS PÚBLICS
Mèdia 29/06/2012

RTVE torna a tenir rumb

Els nous consellers de RTVE prenen possessió avui. El consell confirmarà com a president Leopoldo González-Echnique, designat ahir amb els vots de PP i CiU. Feia un any que el càrrec estava vacant.

Albert Castellví Roca
2 min
El Congrés va designar ahir, en segona volta, Leopoldo González-Echinique nou president de RTVE.

BARCELONA.Els vots dels diputats del PP i de CiU van ser suficients perquè el Congrés designés ahir Leopoldo González-Echenique nou president de la corporació Radiotelevisió Espanyola. Aquest advocat de l'Estat i exdirectiu del grup hoteler NH, que va ser proposat com a conseller de RTVE pel PP, va rebre 194 vots favorables, de manera que va obtenir la majoria absoluta de la cambra necessària per superar la segona votació. A més, 74 diputats van votar en blanc, quatre van emetre sufragis nuls i set van donar el seu suport a Teresa Aranguren, la consellera de RTVE proposada per IU.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Echenique i els altres quatre consellers nomenats la setmana passada al Congrés i al Senat -Marisa Ciriza, Fernando Navarrete i José Manuel Peñalosa, proposats pel PP, i Òscar Pierre, a iniciativa de CiU- prendran possessió del càrrec aquest matí a la cambra baixa, i posteriorment es reuniran amb els altres quatre membres del consell d'administració de RTVE per nomenar oficialment el nou president.

A l'acte de presa de possessió no hi haurà cap representant del PSOE, que a través del seu portaveu a la comissió de control de RTVE, Juan Luis Gordo, va criticar ahir que el PP ha utilitzat la seva majoria absoluta per "governamentalitzar" els mitjans estatals, i en un comunicat va titllar de "gran cacicada" el procés d'elecció dels consellers, que s'ha fet basant-se en la reforma de la llei impulsada pel govern espanyol que ha permès que els nomenaments tiressin endavant sense consens parlamentari. A més, el PSOE ja ha sol·licitat la compareixença d'Echenique al Congrés.

Afrontar la retallada

RTVE tanca així un període de pràcticament un any sense president, que va començar quan Alberto Oliart va dimitir el 6 de juliol de l'any passat. Des de llavors, els consellers han ocupat el càrrec de manera rotatòria però sense capacitat executiva, de manera que la corporació s'ha trobat pràcticament paralitzada.

Entre les primeres responsabilitats que haurà d'assumir el nou president hi ha l'aprovació del pressupost de RTVE d'aquest any, que inclou una retallada de més de 200 milions d'euros. Això ha obligat el consell a cancel·lar, durant els últims mesos, l'emissió de sèries d'èxit com Águila roja i Cuéntame , per evitar fer créixer la despesa. Echenique tindrà ara a les seves mans el futur d'aquestes produccions.

stats