MITJANS PÚBLICS
Mèdia 12/12/2011

Ràdio 4 mira cap al futur en el seu 35è aniversari

Ràdio 4 celebra demà el seu 35è aniversari amb bon estat de salut: 20.000 oients segons l'últim EGM. En un context de retallades als mitjans públics, l'emissora de moment no pateix pel seu futur.

Natalia Araguás
3 min
Estudis de Ràdio 4 durant una retransmissió: l'emissora té a la programació d'enguany espais com Directe 4.0, amb Xantal Llavina, i El matí a 4 bandes.

BARCELONAL'emissora degana de la ràdio en català compleix demà 35 anys. Ho celebrarà amb un acte institucional a l'Hotel Vela, que comptarà amb les actuacions d'Andrea Motis, Joan Chamorro Group i Marc Marzenit DJ Set. També convidarà els seus oients a la preestrena de la pel·lícula The artist, al cinema Renoir Floridablanca. Una jornada festiva per commemorar un moment dolç: Ràdio 4 va sumar 8.000 adeptes en l'última onada de l'EGM i va arribar als 20.000 oients. "Hem reactivat la programació a totes les franges del dia i la gent ha respost", valora en declaracions a l'ARA la directora de RNE a Catalunya, Olga Rodríguez.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquesta temporada l'emissora pública va encetar la temporada amb una aposta important. Ràdio 4 va afegir més de quaranta hores de programes nous en franges en què fins llavors emetia música. Una de les grans apostes va ser la incorporació a la programació regular de Directe 4.0, un magazín de tarda presentat per Xantal Llavina que es va provar durant l'estiu. També es va mantenir el magazín El matí a 4 bandes, de Toni Marín. Va funcionar, exposa Olga Rodríguez. "La meta és poder fer coses", destaca. "Hem comptat molt amb la gent de la casa i tothom que ha proposat un programa l'ha pogut fer". Sense incrementar el seu pressupost, Ràdio 4 està oferint més continguts, resumeix la seva directora.

L'amenaça del tancament

El 2006, el pla de sanejament de RTVE incloïa el tancament de Ràdio 4, que havia començat a emetre trenta anys abans impulsada per Rafael Ansón, director de l'ens públic de l'època. Després d'una àmplia mobilització a Catalunya, l'amenaça no va arribar a materialitzar-se.

Això sí, tant la plantilla com el pressupost de l'emissora van ser sotmesos a importants retallades. Com a resultat, la música va guanyar una presència aclaparadora a la graella de Ràdio 4. El 2009 van suprimir-se molts dels seus programes històrics com Fes ta festa i Pachamama, que acumulaven prop de 20 anys en antena. Van ser moltes les veus que van alertar en aquell moment del perill que l'emissora en català més veterana quedés reduïda a una radiofórmula. El setembre passat l'emissora es preparava per celebrar els seus 35 anys quan va rebre una bona notícia: la graella augmentaria de manera exponencial amb nous programes.

"Ple suport"

Sembla que aquells vells temors s'han dissipat, si més no de moment. "Ara mateix l'equip que hi ha a Madrid dirigint Ràdio Nacional ens dóna ple suport", avalua Rodríguez. No hi ha perill de tancament, assegura, tot i reconèixer que és "un moment difícil" per als mitjans públics i que no es pot descartar mai que no es produeixin retallades. Amb tot, el grup d'emissores de RNE està en un bon moment pel que fa al seguiment i ha aconseguit situar-se en la tercera posició de les ràdios generalistes, amb 1.641.000 oients en l'últim EGM: 224.000 més que en l'onada anterior i 287.000 més que fa un any.

Sobre el canvi de govern a l'Estat i el possible efecte que pugui tenir sobre la radiotelevisió pública espanyola, Olga Rodríguez prefereix no pronunciar-se. "No volem posar-nos la bena abans de la ferida -es limita a observar-. A Ràdio 4 hem mantingut les despeses i sobre el que pugui passar més endavant no sabem res".

De moment, els periodistes de la casa viuen amb "il·lusió" l'aniversari, que servirà com a excusa perquè els extreballadors de Ràdio 4 i aquells que actualment tiren el projecte endavant es retrobin: "Brindarem pel futur de l'emissora".

stats