Resum de titulars a la premsa
Mèdia 12/04/2011

“Les consultes couen”, a la portada de l''Avui'

La premsa catalana obre l'edició d'avui dimarts amb la pressió que l'èxit de les consultes sobre la independència exerceix sobre el govern de Mas. Les queixes per les retallades en matèria de sanitat i l'abolició de la sisena hora a les escoles catalanes són els altres dos titulars principals dels diaris catalans

Redacció
3 min
Avui, 12 d'abril

BarcelonaUn dia després de la celebració del referèndum per la independència a Barcelona, la pressió sobre quina postura cal prendre recau sobre el govern de la Generalitat. L'Avui titula “Les consultes couen” i afegeix que l'èxit de participació torna a situar la independència en el centre del debat polític i, pel Govern, reforça la necessitat del pacte fiscal. L'ARA diu “El 10-A posa pressió a Mas” i afegeix que Jordi Pujol s'afegeix als que dintre del Govern demanen que es faci una consulta sobre el pacte fiscal aquesta legislatura. Per la seva banda, El Periódico titula “CiU deixa la independència per després del pacte fiscal” i La Vanguardia, “CiU reafirma que el seu objectiu ara és el pacte fiscal”, i afegeix que la coalició nacionalista refreda l'eufòria independentista després de la consulta de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El segon tema que acumula més titulars és la queixa per part de Miquel Vilardell, president del Col·legi de Metges i principal membre del comitè que assessora el Govern en matèria de salut, sobre les retallades en sanitat proposades pel govern de Mas. L'Avui diu “L'assessor del Govern en Salut vol que s'aturi la retallada”, l'ARA “L'assessor de Salut es planta”, El Periódico “Miquel Vilardell: S'ha d'aturar el pla de xoc als hospitals” i La Vanguardia “Els metges clamen contra les retallades”.

L'altre tema d'obertura a la premsa catalana d'avui és l'anunci d'abolició de la sisena hora a les escoles. L'Avui titula “Fi de la sisena hora” i afegeix que Ensenyament proposa mantenir l'horari només si hi ha fracàs escolar. L'ARA diu “La sisena hora només s'aplicarà als centres amb fracàs escolar” i El Periódico, “Els mestres faran una hora més de classe”, i afegeix que Ensenyament proposa més càrrega lectiva per als docents i eliminar la sisena hora.

Per la seva banda, la premsa espanyola obre l'edició d'avui amb l'anunci que Garzón serà jutjat pel cas Gürtel. Público diu “La 'Gürtel' asseu Garzón al banc dels acusats”, El Mundo “El TS demana inhabilitar Garzón per espiar advocats de Gürtel”, l'ABC “Les escoltes de la 'Gürtel' porten Garzón al banc dels acusats per prevaricació”, La Razón “El Suprem asseu Garzón a la banqueta per les escoltes del cas Gürtel” i El País “Garzón serà jutjat pel cas Gürtel abans que els corruptes”, i afegeix que el Suprem acusa el jutge que va desarticular la trama d'investigar-la amb mitjans il·lícits.

Alguns mitjans catalans i espanyols dediquen un titular a l'anunci de l'FMI que alerta que la crisi econòmica d'Espanya va per llarg. La Vanguardia diu “L'FMI preveu anys d'ajustament a l'economia espanyola”, l'ARA “L'FMI alerta que a Espanya li queden 'molts anys' de crisi”, l'Avui “L'Estat cau i ja només és la dotzena potència mundial” i El País “L'FMI creu que Espanya creixerà per sota del 2% com a mínim fins al 2017”.

En clau internacional, la premsa fa una mirada cap a Japó, França i Costa de d'Ivori. Sobre la continuïtat dels sismes al país nipó, amb una nova rèplica ahir a la tarda, i la situació permanent d'alerta que viu el país, l'ARA diu “Japó torna a tremolar un mes després” i El País, “Japó desallotja pobles situats a 40 quilòmetres de Fukushima”. Pel que fa a la revolta generada ahir a França per la prohibició del vel islàmic, Público diu “La llei de Sarkozy que prohibeix l'ús del burca agita el debat del laïcisme” i El Periódico, “La revolta del burca esclata a França”, i afegeix que tres dones van ser detingudes mentre protestaven contra la prohibició del vel integral. Per últim, La Vanguardia, El País i Público es fan ressò de la detenció per part de l'ONU de l'expresident de la Costa d'Ivori, Gbagbo, ahir al seu búnquer.

stats