Periodisme
Mèdia 03/05/2012

Reporters sense Fronteres inclou ETA a la llista d'organitzacions que amenacen el periodisme

L'entitat recorda els atemptats contra diversos professionals i la bomba del 2008 a la seu d'EITB. La banda i la màfia italiana són les úniques organitzacions de la UE que hi apareixen

Efe
2 min

ParísL'organització terrorista ETA es manté a la llista de "depredadors" de la llibertat de premsa que ha fet pública Reporters sense Fronteres (RSF), coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. ETA és un dels 41 membres d'aquesta llista de persones o organitzacions que amenacen el periodisme –hi ha sortit cada any des que es va elaborar per primera cop, el 2001–, i junt amb la màfia italiana són les dues úniques organitzacions de la llista originàries de països de la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

RSF recorda que, des de la seva fundació el 1959, ETA "no ha deixat de prendre com a blanc els periodistes i els mitjans de comunicació a Espanya". En aquest sentit, cita José María Portell, assassinat el 1978; José Javier Uranga, ferit el 1980, José luis López de Lacalle, assassinat el 2000, i Gorka Landaburu, greument ferit el 2001. A més, l'entitat recorda que el 31 de desembre del 2008 ETA "va fallar per poc un atemptat amb bomba contra la seu d'EITB, la televisió pública basca".

Malgrat l'anunci d'ETA del 20 d'octubre de l'any passat en què va anunciar que abandonava la lluita armada, l'organització "no ha deixat les armes", destaca RSF, que recorda que aquest mes de gener "almenys 19 periodistes al País Basc i a altres parts d'Espanya havien de viure i treballar sota protecció policial", i afegeix que actualment "alguns encara continuen" protegits.

Altres "depredadors"

Més enllà de l'organització armada i de la màfia italiana, RSF situa a la seva llista de "depredadors" el president de Síria, Baixar al-Assad; el consell suprem de les forces armades d'Egipte, el líder nord-coreà Kim Jong-un o el president de la Xina, Hu Jintao. En total, 41 persones i organitzacions d'arreu del món apareixen a la llista.

stats