ENTREVISTA
Mèdia 24/06/2012

Sebastià d'Arbó: "Every day more and more people stop me in the street to tell me their mysteries"

Evolució "La gent torna a pensar que tenim facultats, però no són sobrenaturals: són paranormals, originades al subconscient" Política "Cada cop sóc més independentista"

Alex Gutiérrez M.
3 min

Per fer l'entrevista s'ha posat una samarreta amb el lema de la sèrie Expedient X : " I want to believe" [Vull creure]. Però no s'hi veuen els agents Mulder i Scally sinó les muntanyes de Montserrat. Misteris i proximitat són les dues claus per entendre l'incansable Sebastià d'Arbó, que ha estrenat programa televisiu a 8TV els dijous a la nit.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Mentre li feien les fotos s'ha volgut posar la gorra del Titànic i ha dit que el món s'acaba. S'acaba bé, almenys?

No, no s'acaba bé -riu-. A veure, la profecia maia, que en realitat és dels indis hopis dels Estats Units, diu que el que hi ha és un canvi de cicle: som a l'era d'aquari, que és molt revoltosa.

¿Hi ha un rebrot de l'interès per la parapsicologia?

Hi va haver una època d'or als setanta i vuitanta, que va ser fantàstica, i ara ha tornat. Hi té a veure la nova espiritualitat, el zen, el ioga, el reiki , les teràpies alternatives... La gent torna a pensar que tenim facultats. Però no són sobrenaturals: són paranormals, originades al subconscient. I noto aquest interès renovat perquè cada cop més gent em para pel carrer per explicar-me els seus misteris.

¿Com entra vostè en contacte amb la parapsicologia?

Tenia un avi saurí que buscava pous a les Terres de l'Ebre, amb un vareta. I una àvia que era guaridora de gràcia: curava els mals dels xiquets espatllats... Després vaig tenir la sort d'emigrar a Suïssa, on estudiar això no estava prohibit com a l'Espanya de Franco.

¿Després de tants anys no se li acaben els misteris per explicar?

No, perquè en sorgeixen cada dia. Ara, sempre hi ha els clàssics com la Vampira del Raval, més important que Jack l'Estripador, que només va matar 5 persones. Ella se suposa que cap a 30. Està en el hit parade .

Quina és la clau del seu èxit?

Fer-ho creïble. Jo parlo poc dels ovnis, perquè no puc demostrar-ho. Però parlo de la Vampira i porto la filla de l'última de les segrestades.

De l'u al deu, com és d'escèptic?

Un 8 o un 9. Sóc un racionalista. I sóc científic, perquè sóc psicòleg. A vegades des del sector em critiquen: "El Sebastià no s'ho creu". Però si ho fes seria un crèdul, i jo vull ser objectiu i parlar-ne des de l'antropologia cultural.

Descarta molts casos?

La immensa majoria. Però la gent s'enfada si desacredites el seu fantasma. L'explicació sol ser un púber o un prepúber en un estat alterat de consciència que està captant l'energia residual de la persona que va viure allà i ho transforma en informació.

I immers en tot aquest món, ¿no ha tingut mai moments de dubte?

Sí, i de desassossec total. En una casa abandonada de la Bonanova els trucava una filla que estava morta i una nina que tenien tancada parlava sola. Però podia ser un cas de ventriloquia subliminar, perquè hi havia una nena que havia patit molt.

S'hauria de prohibir el tarot a la televisió?

És una indecència prohibir-ho. Mirant-ho fredament, el que fan és una orientació sobre unes cartes que llegeixen. En cap cas afecten la vida de ningú o alteren una malaltia. Si fessin res delictiu, seria el jutge qui ho hauria de determinar, no el Consell Audiovisual de Catalunya.

És també un cineasta ressentit amb les institucions.

Vaig fer molt cinema als vuitanta. Vaig estrenar El ser , abans que Hollywood fes El ente . O vaig rodar Viaje al más allá abans que Spielberg fes Historias extraordinarias . Però com que eren films de gènere la Generalitat ens penalitzava i va enfonsar la indústria catalana, que va marxar a Madrid.

Aquest any en farà 65. Pensa a jubilar-se?

Sempre ho dic aquí a la ràdio, i s'ho prenen de broma. Però en algun moment hauré de parar, perquè treballo totes les hores del dia.

En què treballa per als pròxims programes?

Estem fent una carta astral en què es precisa que a la monarquia espanyola li queda poc temps, segons els astres. Algun dia s'haurà d'acabar aquest invent del cafè per a tothom. Que cadascú decideixi com el vol prendre, llarg o descafeïnat...

És independentista?

Cada cop més. Les proves em donen la raó. L'última, el tema de l'aragonès oriental... He estat educat a Suïssa, on hi ha una alta cultura democràtica, i no m'agrada ser en un país de reaccionaris.

stats