TELEVISIÓ
Mèdia 24/11/2011

TV3 reviu amb una 'TV movie' la Barcelona de la Gran Guerra

TV3 estrena Barcelona, ciutat neutral, una TV movie de 2,7 milions de pressupost ambientada als anys 20. Segons el productor, TVE i Antena 3 no van voler formar part del projecte perquè era en català.

Natalia Araguás
2 min
L'amor impossible entre el Karl (interpretat per Bernat Quintana) i la Glòria (Nausicaa Bonnín) protagonitza Barcelona, ciutat neutral.

BARCELONA.L'any 1914 era un temps d'incertesa, "amb més similituds amb l'època actual del que ens creiem". Així ho va destacar ahir Sònia Sánchez, la directora de Barcelona, ciutat neutral, una TV movie de dos capítols que TV3 emetrà els pròxims dilluns i dimarts a les 22.25 h. Tot i que la capital catalana, com tot l'Estat, va mantenir-se al marge de la Primera Guerra Mundial, no va ser immune als seus efectes: tensió política, espionatge i una efervescent activitat industrial. En aquesta situació convulsa, un grup de joves s'esforcen a tirar endavant el seu projecte vital.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

No falta a la minisèrie un amor shakespearià entre els dos protagonistes. Bernat Quintana dóna vida al Karl, un jove de l'alta burgesia que es rendeix als encants de la Glòria, una bibliotecària filla d'anarquista. "Sí, seria una jove indignada d'avui dia, si hem de posar etiquetes", va explicar l'actriu Nausicaa Bonnín a la roda de premsa. La història de la parella és l'eix central d'una TV movie coral que compta amb 76 actors i 800 figurants. Entre els personatges principals també destaca el de la Maria (Diana Gómez) que somia a triomfar als escenaris del Paral·lel. Aquest fil argumental s'ha prestat a un cameo de la Maña, en el paper de la Mala Figa. "La directora va tenir mala llet en posar-me el nom", va bromejar l'actriu. A l'elenc també hi ha representants de la pagesia -amb els personatges de la Caterina (Laura Aubert) i el Sebastià (Ramon Pujol)- i del poder "fàctic i lleig", en paraules de Pep Anton Muñoz, que dóna vida "al dolent" de la pel·lícula, encarnat en secretari de Governació.

El català, encara un 'handicap'

Amb un pressupost de 2,7 milions d'euros, Barcelona, ciutat neutralés una producció de TVC amb Prodigious Cinema, Stopline Fils i la televisió pública portuguesa RTP. El productor executiu de la minisèrie, Agustí Mezquida, va mostrar-se ahir dolgut per la falta de suport econòmic de TVE i Antena 3 al projecte. El fet que la llengua de Barcelona, ciutat neutral sigui el català -tot i que al metratge també es parla castellà, portuguès i alemany- va ser el motiu de la falta d'implicació dels canals estatals, segons Mezquida. "El projecte s'ha tirat endavant només gràcies a TV3", va voler deixar clar.

"Quan parlem de produccions en què TV3 és estratègica, prioritzem el català", va afegir Mònica Terribas. La directora de TV3 va destacar el fet que es tracti d'una minisèrie històrica com un altre possible factor que va influir en el fet que canals com TVE i Antena 3 no se sumessin en aquesta ocasió al projecte.

En qualsevol cas, Terribas va posar en relleu "la mirada universal" de Barcelona, ciutat neutral, que vol arribar "més enllà de casa nostra". De moment, la minisèrie ja té garantida l'emissió al primer canal de la RTP, el segon amb més audiència de Portugal, en versió original i amb subtítols. "Seria magnífic que Pa negre fos nominada als Oscars", va destacar Terribas respecte a la sensibilització que això suposaria amb el català arreu del món. "Tenim una oportunitat i val la pena aprofitar-la", va assenyalar la directora de TVC, i va recordar que Balseros ja va estar nominat a l'Oscar com a millor documental.

stats