Mèdia 22/04/2016

TV3 busca els orígens de dotze catalans d’adopció

Ernest Folch presenta ‘Arrelats’, que s’estrena diumenge

Albert Castellví Roca
2 min
Ernest Folch (dreta) conversant amb el dissenyador Javier Mariscal, nascut a València però instal·lat a Barcelona des dels 20 anys, en un capítol d’Arrelats.

BarcelonaMónica López, Javier Mariscal, el Pare Manel i Edurne Pasaban tenen, com a mínim, dues coses en comú: van néixer fora de Catalunya però és aquí on han desenvolupat la major part de la seva trajectòria personal i professional. Ells quatre són alguns dels protagonistes d’ Arrelats, un nou programa que TV3 estrena diumenge a les 22.30 i que té com a objectiu conèixer de més a prop alguns catalans d’adopció i descobrir les històries que els van portar a abandonar la seva terra natal per instal·lar-se a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El presentador de l’espai, produït per TV3 amb la col·laboració de Mediapro, és el periodista i editor Ernest Folch, que com ell mateix explica ha abandonat la seva faceta de tertulià i ha deixat sortir el seu vessant més curiós per endinsar-se en la vida dels seus convidats. Els protagonistes del programa són persones que han aconseguit un gran prestigi en el seu àmbit professional, ja sigui en el món de la cultura (com Alicia Giménez Bartlett o Javier Cercas), la justícia (María José Varela), la viticultura (Álvaro Palacios) o la supercomputació (Mateo Valero). Però segons Folch, el programa no es limita només a explicar els seus casos individuals sinó que també intenta mostrar “les altres històries que hi ha darrere de les seves”. “He explicat un relat de vida que és el de molta gent que vam sortir d’Andalusia i ara som aquí”, reflexiona un altre dels convidats, el promotor musical Lluís Cabrera.

Retrat del país

Els capítols d’ Arrelats, de 50 minuts de durada, comencen i acaben a Catalunya, però entremig inclouen un viatge fins al lloc de naixement del convidat, que d’aquesta manera es retroba amb els familiars o amics que encara hi viuen. “El fet de tornar al lloc on van néixer permet fer aflorar records que potser d’una altra manera no haurien sortit”, explica Jaume Roures, creador del format. Alhora, això ha fet que per a cada capítol Folch compartís amb el personatge “sis o set dies” d’una “gran intensitat”.

El cap de programes de TV3, Sígfrid Gras, creu que el programa és un “reflex de la societat catalana”, ja que parla de “gent vinguda de fora que ha contribuït a crear la Catalunya actual”. “La sèrie vol reivindicar que la identitat és una motxilla que cadascú carrega a la seva manera. Què fa que una persona se senti d’un lloc i no d’un altre?”, es pregunta el cap de nous formats, Miquel Garcia.

Arrelats ha evitat incloure polítics entre els seus convidats perquè, com diu Folch, ells “sempre són protagonistes de l’actualitat”, i en aquest cas es volien buscar veus noves. Però això no vol dir que el programa hagi deixat de banda la política: “No és un programa sobre el procés, però sí que parlem sobre la relació entre Catalunya i Espanya, de manera natural i a partir de la història de cada personatge. És una pregunta pertinent”, diu Folch.

El presentador dóna tres motius pels quals el format pot atrapar els espectadors: emocionar-se amb les històries personals, aprendre i divertir-se.

stats