Televisió
Mèdia 20/06/2012

TV3 accedeix al sumari dels Fets del Palau de la Música i en prepara un documental

El productor Enric Canals serà l'autor de la peça sobre el cas, que va acabar amb l'empresonament de Jordi Pujol

Ara
2 min
El sumari dels Fets del Palau

BarcelonaEls Fets del Palau de la Música seran protagonistes d'un documental a TV3 i un especial de Catalunya Ràdio. El productor i guionista Enric Canals ha revelat a 'El matí de Catalunya Ràdio' que prepara un treball televisiu a partir del sumari del cas, al qual ha tingut accés. El material, a més, es convertirà també en un llibre.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El documental se centrarà en els successos que es van desencadenar arran de l'homenatge que, el 19 de maig del 1960, l'Orfeó Català va retre al poeta Joan Maragall al Palau de la Música. Durant l'acte, part del públic va interpretar 'El cant de la Senyera', que el govern civil de Barcelona havia obligat a eliminar del programa oficial. També es van llençar unes octavilles crítiques amb el director de 'La Vanguardia' d'aleshores, Luis Martínez de Galinsoga, que mesos enrere havia declarat, en castellà, que "tots els catalans eren una merda". Les protestes van desembocar en múltiples detencions, entre les quals la de Jordi Pujol, que tot i que no era al Palau va ser sotmès a un consell de guerra, va ser torturat i va acabar a la presó.

Prop de 150 documents composen les actuacions de la Causa Sumarissima I-IV-60, fins avui inèdita. Hi ha, per exemple, l'Acta de la declaració feta per Jordi Pujol davant l'Inspector en Cap de la Brigada Social Vicente Juan Creix, realitzada desprès d'haver estat torturat. O les actes de registre de domicili i detenció de les persones que, juntament amb Pujol, van ingressar als ecalabossos de la Jefatura Superior de Policia, a la Via Laietana.

També hi consta el seu expedient personal de presó, els escrits de la Fiscalia Militar i les suposades proves del delicte: des d'octavilles i escrits antifranquistes a fotografies de la col·locació de senyeres en llocs emblemàtics de la ciutat, entre d'altres.

stats