LA GRAELLA QUE VE
Mèdia 21/06/2012

TV3 explicarà els Fets del Palau a partir del sumari inèdit

Un documental a TV3, un llibre i un especial a Catalunya Ràdio serviran per aportar nova llum als anomenats Fets del Palau. El cas va comportar, fa 50 anys, l'empresonament de Jordi Pujol.

àlex Gutiérrez M.
3 min
El sumari del cas i, a sota, una de les octavilles crítiques amb el franquisme.

BARCELONA.El 19 de maig del 1960 l'Orfeó Català retia homenatge a Joan Maragall al Palau de la Música. Durant l'acte una part dels assistents van interpretar El cant de la senyera , una peça que el govern civil de Barcelona havia obligat a retirar del programa. També es van repartir unes octavilles que, sota el títol Us presentem el general Franco , criticaven el dictador i també el llavors director de La Vanguardia , Luis Martínez de Galinsoga, que mesos abans havia deixat anar una frase que passaria a la història: " Todos los catalanes son una mierda ". Les protestes desfermades al Palau de la Música van desencadenar una onada de detencions, entre les quals la de qui havia de ser president de la Generalitat, Jordi Pujol.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El periodista Enric Canals ha tingut accés al desaparegut sumari del cas i, a la tardor, publicarà un llibre i estrenarà un documental a TV3 sobre aquell moment convuls. Catalunya Ràdio també elaborarà un especial sobre el tema. En total, més de 150 documents amb què es va instruir el cas i que contenen les suposades proves amb les quals es va condemnar dos anys després Pujol i la resta de detinguts.

"És una documentació molt extensa que no havia estat consultada íntegrament abans -explica Canals a aquest diari-. Aporta alguns elements que no eren coneguts i que els implicats només coneixien parcialment a través de les comunicacions dels advocats o bé dels periodistes que van cobrir aquells esdeveniments".

Un dels escrits és la declaració feta per Pujol davant l'inspector en cap de la Brigada Social Vicente Juan Creix després d'haver estat torturat. La policia volia el nom de l'impressor que havia editat els pasquins i octavilles. "Tots van ser torturats -detalla Canals, que ha pogut parlar amb la majoria de detinguts-, però aquest documental no es vol centrar en aquest aspecte, sinó que parla sobretot dels moviments de resistència catalanista de l'època". Canals va publicar fa quatre anys el llibre Delators, la justícia de Franco . Seguint les investigacions sobre la postguerra va tenir accés a aquesta documentació, entre la qual també hi ha les actes dels registres als domicilis dels detinguts. I les actes d'ingrés als calabossos de la Jefatura Superior de Policia, a la Via Laietana, d'infausta memòria. Hi ha també les actes judicials, amb declaracions com la de l'impressor Francesc Pizón, que va reconèixer que havia editat els pasquins: "Ho he imprès per amor a Catalunya, i no he cobrat un sol cèntim".

El sumari també inclou l'expedient personal de Pujol a la presó i fotografies que mostraven activistes penjant senyeres en llocs emblemàtics de la ciutat. L'expresident de la Generalitat no va ser al Palau el dia dels fets, però se'l va considerar instigador de la protesta i va ser sentenciat a set anys de presó, dels quals en va complir dos i mig a Saragossa (més un any de reclusió a la ciutat de Girona). Tot i aquest saldo judicial, el cas és considerat com una victòria del catalanisme de l'època.

Documentalista veterà

Enric Canals (Tiana, 1952) és periodista i productor televisiu. Va ser director de TV3 entre el 1984 i el 1989. L'any 1990 va fundar la productora Mercuri, autora de documentals com Te'n recordes? , Els dies que van canviar la nostra vida i Diccionari de butxaca del segle XX . La setmana passada TV3 va emetre Històries de la Model , que va ser un èxit d'audiència, amb més de 400.000 espectadors. Canals ha estat membre del CAC i del consell d'administració de la CCMA. Actualment és delegat del grup Vocento a Catalunya.

stats