EL FUTUR DE TVC
Mèdia 11/10/2011

TV3 reivindica el seu servei públic davant l'ofensiva dels privats

La crisi ha fet redoblar la pressió dels privats contra els mitjans públics. Mònica Terribas, directora de TV3, reclama que es blindi la Corporació davant d'aquest discurs imperant.

àlex Gutiérrez M.
2 min
TV3 reivindica el seu servei públic davant l'ofensiva dels privats

Barcelona.La directora de TV3, Mònica Terribas, alerta d'interessos que "volen posar en el punt de mira" el servei públic que efectua la cadena. Així ho assegura en un article -que l'ARA reprodueix íntegrament- en el qual lamenta el discurs que "només assenyala el cost del servei públic i no parla mai de la seva funció social". Terribas demana el compromís tant de la societat com dels partits: "Confiem en la coresponsabilitat de la nostra societat i els seus representants polítics per no caure en l'error de debilitar un servei públic que sempre ha estat compromès amb el país, la llengua, la pluralitat i la diversitat", explica. L'article arriba l'endemà d'unes polèmiques declaracions a Punto Radio de Josep Antoni Duran i Lleida, en les quals augurava que es retallaria "i molt" a TV3.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha vist com l'últim any s'han intensificat diversos fronts que amenacen la seva estabilitat econòmica o institucional.

1. Els privats espanyols

Reclamen una única televisió autonòmica amb desconnexions

La renúncia de TVE a finançar-se amb publicitat -a canvi de compensacions- ha fet que les televisions privades reclamin l'extensió d'aquest model a les autonòmiques. Més encara, l'associació que les agrupa, Uteca, ha proposat que tots els canals autonòmics s'uneixin en un de sol (que emeti només en castellà) amb una programació comuna mancomunada important i desconnexions locals.

2. El Grupo Godó

Creu que 8TV només pot créixer si TV3 s'aprima

El Grupo Godó opera 8TV, l'única televisió privada catalana d'abast nacional. L'aposta audiovisual li resulta encara deficitària i té una audiència encara residual, al voltant del 3%. A través de La Vanguardia , han defensat en alguna ocasió l'aprimament dels mitjans públics. És el cas d'una doble pàgina publicada el març del 2010 amb el títol "És sostenible el model de TV3?", que s'acompanyava del subtítol: "Mentre audiències i ingressos van a la baixa, les despeses no deixen d'augmentar en una televisió pública amb estructura d'una altra època".

3. El Partit Popular

Un discurs recentralitzador que vol laminar les autonòmiques

El PP ha aprofitat la crisi per defensar el seu model recentralitzador. Un dels camps de batalla són les televisions autonòmiques. Durant l'últim any han sovintejat els anuncis de privatitzacions o tancaments de canals en cas d'una victòria electoral que donen per feta. En el cas del PP a Catalunya, l'èmfasi no es posa en l'existència de TV3, però sí que se li reclama més atenció a la cultura i llengua espanyoles.

4. El govern

Sense contracte programa i amb la llei en reforma

La reforma de la llei de la CCMA afegeix tensions polítiques i li crea inseguretat institucional. Tot i que el mandat de l'actual equip expira el 2014, si prospera la reforma implicarà una renovació de tot el consell de govern. A més, la Corporació funciona sense contracte programa des del 2009. Des d'aleshores s'ha funcionat amb pressupostos negociats anualment amb el Govern. Durant les setmanes vinents, de fet, caldrà anunciar el pressupost del 2012. Una retallada de l'aportació pública toparia amb el blindatge de la plantilla (els 2.700 treballadors han acceptat una rebaixa del 5% del seu sou a canvi de garantir tots els llocs de treball fins al desembre del 2012).

stats