Mèdia 14/08/2012

Tecnologia de medalla olímpica

Marta Masdeu
2 min

BARCELONA.Londres ha ofert per primer cop uns Jocs Olímpics en color, alta definició i recursos audiovisuals completament nous en una retransmissió olímpica. La Twincam ha estat la gran revelació. A la natació sincronitzada, ens ha ensenyat el cos sencer de les nedadores dins la piscina. El sistema, dissenyat per la televisió nipona, ajunta les imatges que capten els seus dos objectius, un submergit sota l'aigua i l'altre des de fora.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La càmera Matrix també ha cridat l'atenció dels seguidors olímpics perquè ha permès veure les repeticions dels salts dels gimnastes amb l'efecte visual conegut com a bullet time . Quan el gimnasta està en l'aire el deixa congelat frontalment i, mentre apareix la seva imatge fixa, la càmera fa un canvi d'eix progressiu que ens l'ensenya de perfil. Un cop fet el canvi, la imatge es torna a posar en moviment, per veure el salt a supercàmera lenta, una tecnologia que ha destacat pel gran ús que se n'ha fet.

Així, les imatges s'han pogut veure a una velocitat que va dels 2.000 als 8.000 fotogrames per segon, high superslow motion , en anglès. Aquest sistema és el mateix que ja es fa servir als partits Barça-Madrid. Ens ha ensenyat com s'aixecava la sorra sota els peus dels saltadors de longitud o el moviment dels músculs dels gimnastes.

Els salts de trampolí, per la seva banda, s'han retransmès amb una càmera que segueix l'esportista mentre es tira. L'aparell ha entrat a l'aigua per mostrar-ho de ben a prop.

A més, la BBC ha fet 230 hores de retransmissió en 3 dimensions, a banda de les que s'han distribuït en super hi-vision . Aquest sistema de captació ofereix 16 vegades més qualitat que els canals en alta definició de la TDT. També s'ha innovat a nivell de so afegint sons gravats prèviament per donar més versemblança a les retransmissions esportives.

stats