EL FUTUR DE LA INDÚSTRIA AUDIOVISUAL
Mèdia 23/05/2011

Telecinco ja té videoclub 'online'

El vídeo per internet continua creixent. Telecinco ja té servei de videoclub de pagament i Tuenti serà la pròxima. A més, Voddler, l'Spotify del cinema, prepara l'aterratge a Espanya.

Auri Garcia Morera
3 min
2. Ágora ha estat una de les primeres pel·lícules del videoclub de Telecinco.

Barcelona.La setmana passada es va posar en marxa el videoclub online de Telecinco, que ofereix pel·lícules produïdes per Telecinco Cinema, la seva filial cinematogràfica. El servei es va inaugurar dimecres a la nit, de manera simultània a l'estrena per televisió d' Ágora , que va ser una de les primeres pel·lícules que s'hi van poder llogar, juntament amb altres productes de Telecinco Cinema com Alatriste , Che. El argentino , Imago Mortis o la reconeguda El laberinto del fauno.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Les pel·lícules s'han de veure directament a la web oficial de la cadena, Telecinco.es, i tenen un preu d'1,42 euros, que es paguen enviant un SMS o fent una trucada telefònica. A canvi d'aquest pagament, es pot veure cada film tantes vegades com es vulgui, des d'un mateix ordinador, amb un límit de 48 hores.

El preu és inferior al de la majoria de videoclubs online o plataformes de pagament, on Telecinco també vol fer-se present. L'endemà de posar en marxa el servei, ja va fer públic un acord perquè les mateixes pel·lícules es puguin llogar a través d'Imagenio i del revolucionari Movistar Videoclub, un servei de vídeo per internet sense quota fixa que reprodueix les pel·lícules que es lloguen a la tele de sempre.

Voddler, a punt

Telecinco ha estat la primera cadena de televisió que ha creat un servei de televisió online de pagament, i ho ha fet tot just un mes després de saber-se que Voddler, que és conegut com l'Spotify del cinema, aterrarà a Espanya a la tardor. Marcus Bäck-lund, el màxim responsable de l'empresa, explicava en el comunicat oficial que "Espanya és una tria natural", entre altres coses, perquè no existeixen serveis del nivell de Voddler, que té acords de continguts amb 30 proveïdors, entre els quals hi ha les majors de Hollywood. Aquests acords fan que tingui un catàleg ple d'èxits com ara Gladiator o la saga Bourne .

Una altra empresa que prepara el desembarcament al sector és la xarxa social Tuenti, segons ha dit el seu fundador, Zaryn Dentzel, en una entrevista a El País : "Llançarem pel·lícules i continguts de lloguer i amb altres vies de compra més enllà de la publicitat". Tot i així, Dentzel no s'atreveix a pronosticar si podrà estrenar-se aquest any: "Si fos per mi, el tindríem demà, però és complicat negociar amb els estudis de Hollywood", argumenta amb un cert pessimisme.

Moviments als Estats Units

Fa unes setmanes, YouTube va materialitzar la seva entrada en el negoci dels videoclubs online , amb la inclusió de 3.000 títols de les majors , com els èxits recents Origen o El discurs del rei , en la modalitat de lloguer. Des del 2009, el portal de vídeo propietat de Google tenia centenars de pel·lícules antigues a disposició dels seus usuaris, gratuïtament. Ara, per primera vegada, també té continguts premium que no són gratuïts sinó de pagament, acostant-se cada cop més a altres serveis com Hulu o Netflix, que es diferencien en el fet que venen subscripcions i no el lloguer de continguts de manera individual.

El líder indiscutible del vídeo online de pagament és Netflix, que amb 20 milions de subscriptors és el servei individual que mou més trànsit d'internet als EUA. Segons un informe publicat per Business Insider , en les hores punta de trànsit, en té més que YouTube i que el programa de descàrregues BitTorrent sumats. En el global, tot i que no hi ha una diferència tan extraordinària, Netflix també és líder per davant de BitTorrent i YouTube. En una entrevista amb la mateixa web, el conseller delegat de l'empresa s'ha posat com a sostre arribar als 300 milions de subscriptors.

stats