25/04/2011

Tom i Jerry i una mosca vironera

2 min

Fa uns dies mirava Les aventures de Tom i Jerry , per allò que s'ha de retornar als clàssics, quan vaig advertir que a l'extrem dret i superior de la pantalla hi havia una mena de dibuix d'un cor, amb unes artèries grogues, vermelles i blaves que bategaven i s'entortolligaven i, amb el cor, desapareixien i reapareixien. El dibuixet no era alta cosa que el logotip del canal Super3, sobreposat als dibuixos de William Hanna i Joseph Barbera -d'origen sicilià, no ens fem il·lusions-, els creadors de Tom i Jerry i també dels Picapedra, l'ós Yogi, Scooby-Doo i la Formiga Atòmica. Molts pocs autors es poden enorgullir d'una aportació tan impressionant a la història de la humanitat. Així d'entrada només se m'acut Thomas Mann.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

No considero aplaudible encastar un dibuix animat -el logotip animat del canal- damunt un altre dibuix animat, que és el que mirem. En argot professional, el logotip de la cadena que s'encasta en un angle es coneix amb el nom de mosca (és com un insecte posat sobre l'objectiu de la càmera). En el pretèrit i tendre món analògic -se'n recorden, d'aquells estius analògics a Palautordera?-, la mosca tenia un sentit clar: informar-te de quina cadena havies sintonitzat.

Però ara, en aquest paradís digital terrestre que fruïm, cada vegada que canviem de canal apareix un requadre blau amb el nom de la cadena (a més de l'hora i la programació). Ja sabem quina cadena hem sintonitzat, no cal que mantinguin un logotip impertèrrit -o mòbil, en el pitjor dels escenaris, com diuen els cursis-. Per què hem de veure La paraula, de Dreyer, amb un dos o un trenta-tres encastat en un angle perpètuament?

Per a mi, tant hi fa Dreyer com Li deien Trinidad , sempre és l'obra d'algú que cal veure tal com va ser concebuda (també els subtítols inserits en la imatge són una altra empastifada). Algun dia estaria bé que les cadenes traguessin el flit i el matamosques.

stats