PRODUCCIÓ TELEVISIVA
Mèdia 23/01/2011

Tornaran a proclamar la República

L'any 1932 un equip de periodistes fan una investigació documental sobre la proclamació de la República Catalana. Aquesta és la base del telefilm que prepara Minoria Absoluta per a TV3.

Laia Altarriba
2 min
Els productors del telefilm volen omplir la plaça Sant Jaume per tal d'emular la proclamació de Macià des del balcó de la Generalitat.

BARCELONA."Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com a estat integrant de la Federació Ibèrica". Aquestes paraules, pronunciades per Francesc Macià el 14 d'abril del 1931, tornaran a ressonar a la plaça Sant Jaume de Barcelona d'aquí pocs dies. Ho farà possible un documental ficcionat que rememorarà aquells tres dies d'abril durant els quals va ser vigent la República Catalana.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La productora Minoria Absoluta comença demà el rodatge del telefilm, que s'allargarà durant un mes i que té com a nom provisional 14 d'abril. Macià contra Companys . La previsió és que la pel·lícula s'emeti per TV3 al voltant del 14 d'abril, coincidint amb el vuitantè aniversari de la proclamació de la República. El guió és del periodista i historiador Toni Soler, que juntament amb Francesc Escribano ha ideat el projecte. La direcció l'ha assumit Manel Huerga.

Un '30 minuts' del 1932

L'acció del telefilm se situa el 1932 i simula que un equip de periodistes fan un documental sobre el que ha succeït l'any anterior: "Talment com si fossin l'equip del 30 minuts que volgués explicar uns fets de l'any passat", explica el productor executiu de Minoria Absoluta, Francesc Escribano. I justifica per què han escollit aquest format: "Volíem abordar el tema des d'una perspectiva documental, però ja no hi ha testimonis vius que en puguin parlar i en tenim molt poques imatges de qualitat".

Francesc Escribano també explica per què han triat aquest títol provisional: "Aquells dies van estar marcats per l'enfrontament entre República i Monarquia, entre Catalunya i Espanya, però també entre Macià i Companys, perquè tenien dues maneres diferents d'entendre el catalanisme".

La productora vol subratllar que als personatges que han estat claus en la història de Catalunya els encarnen alguns dels millors noms de l'actual escena catalana, entre els quals hi ha Fermí Reixach fent de Macià; Pere Ponce, de Companys, i Eduard Fernández, de Francesc Cambó.

stats