17/10/2016

Traumèdies: la nova tendència en sèries humorístiques

2 min

BarcelonaEls premis televisius s’han dividit tradicionalment en categories de comèdia i de drama: era la manera d’assegurar-se que les grans produccions de prestigi no es mengessin les sitcoms. Amb el temps, però, aquesta distinció s’ha anat fent porosa i s’acumulen cada cop més sèries que podrien, de fet, competir tant en comèdia com en drama. Ha sigut el cas de 'Transparent' o d''Orange is the new black', que han acabat en una categoria o l’altra en funció d’on creien que tenien més possibilitats. En aquest reialme de l’agredolç televisiu, s’hi afegeix últimament una nova tendència importada dels Estats Units: les anomenades traumedies

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

'Amb C majúscula' podria ser considerada la sèrie que ha donat pas -en l’era moderna de les sèries- a aquesta onada de traumedies (i que en català es podrien traduir com a traumèdies, amb un simple canvi d’accent). Sota aquest paraigua es poden acotar un seguit de ficcions que aconsegueixen fer una comèdia d’un fet traumàtic que afecta tota la trama. En aquell cas, Laura Linney encarnava una malalta de càncer i, durant quatre temporades, l’espectador l’acompanyava en el seu tràngol, però la sèrie posava el focus en situacions en què l’humor, tot i el colpidor diagnòstic, acabava aflorant.

Més recentment, 'Unbreakable Kimmy Schmitd' ha gaudit també de prou entusiasme crític. Els creadors, Tina Fey i Robert Carlock, expliquen com una noia de poble les passa magres intentant viure a Nova York després de passar quinze anys confinada en un búnquer per culpa d’una secta. Tot i que el punt de partida és traumàtic, la Kimmy decideix que no es rendirà mai i acaba convertint-se en una mena d’Amelie americana, disposada a resoldre les prosaiques infelicitats dels altres: un estrambòtic àngel que vol ajudar a tothom, fins i tot (i sobretot) aquells que no han reclamat pas la seva ajuda.

I les noves fornades de sèries vénen carregades de traumèdies: 'One Mississippi', creada i protagonitzada per Tig Notaro i emesa per Amazon, parteix de la mort de la mare per explicar de manera humorística -però no banal- el procés de dol. La sèrie ha sigut un dels últims èxits de crítica de la plataforma.

També a Amazon, 'Fleabag' explora des de l’humor un altre dol, en aquest cas el d’una amiga morta. La sèrie és una adaptació del monòleg que, amb el mateix nom, va guanyar un premi al festival Fringe d’Edinburgh, i està protagonitzada també per la seva creadora, Phoebe Waller-Bridge. 'Flaked', amb un exalcohòlic com a protagonista, és una altra sèrie d’enguany que encaixa amb la definició.

stats