INTERNET
Mèdia 18/01/2012

La Wikipedia en anglès s'apaga avui per defensar-se

La Wikipedia en anglès serà inaccessible durant tot el dia d'avui. Els seus editors l'han apagat per mostrar la seva oposició a la futura llei antipirateria dels EUA, que suposa una greu amenaça al projecte.

Albert Castellví Roca
2 min
Durant tot el dia d'avui serà impossible accedir a la versió anglesa de la Wikipedia.

BARCELONA.Des de les 4.00 d'aquesta matinada, i durant 24 hores, consultar la versió anglesa de la Wikipedia serà impossible. És la decisió que han pres, després de tres dies de deliberació, uns 1.800 usuaris de l'enciclopèdia virtual, que volen mostrar així la seva oposició a la llei antipirateria que s'està debatent als Estats Units i que, en cas que s'aprovi, serà "devastadora per a la xarxa lliure i oberta", segons el document en què la Fundació Wikimedia -l'entitat que gestiona la Wikipedia- justifica la decisió.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El fundador de l'enciclopèdia, Jimmy Wales, lamenta "haver d'impedir que el món tingui accés a la Wikipedia", però assegura que l'organització no pot ignorar que la futura llei "posa en perill la llibertat d'expressió, tant als EUA com a l'estranger, i estableix un precedent alarmant de censura a internet".

En principi, l'apagada ha d'afectar només l'edició anglesa de l'enciclopèdia -la més extensa, amb més de 3,8 milions d'articles-, però no es pot descartar que els editors d'altres versions s'afegeixin a la iniciativa a última hora. Tot i que no s'apagarà, la versió catalana dóna suport a la protesta, i per això durant tot el dia l'enciclopèdia lliure mostrarà un bàner negre informatiu en senyal de protesta, que no impedirà, però, consultar qualsevol article amb normalitat. Altres edicions, com l'alemanya o la italiana, també s'han mostrat partidàries d'aquesta forma de suport.

Una amenaça al projecte

L'origen d'aquesta protesta és la llei antipirateria que el Congrés dels Estats Units està debatent des de fa setmanes. De fet, es tracta de dos projectes de llei que avancen en paral·lel a la Cambra de Representants i al Senat: d'una banda, la Stop Online Piracy Act (coneguda com a SOPA) i, de l'altra, la Protect IP Act (PIPA).

Amb la finalitat de protegir els drets d'autor i de propietat intel·lectual a la xarxa, els textos estableixen algunes mesures polèmiques que podrien arribar a posar en perill la Wikipedia, ja que no només tenen l'objectiu de perseguir qualsevol web -independentment del país des d'on operi- que infringeixi els drets d'autor, sinó que volen impedir que els motors de cerca -com Google o, segons la definició que en fa la SOPA, la mateixa Wikipedia- enllacin amb aquestes webs.

Segons el viquipedista Joan Ramon Gomà, president de l'associació Amical Viquipèdia, això implicaria revisar "milions de pàgines", la qual cosa tindria uns costos del tot inassumibles per a una organització com la Wikipedia, amb un pressupost molt reduït. L'advocat Geoff Brigham, membre del consell general de la Fundació Wikimedia, coincideix en aquest diagnòstic en un informe sobre els efectes que l'aprovació de la SOPA podria tenir per a l'enciclopèdia virtual: "El cost d'aquesta actuació podria forçar pàgines sense ànim de lucre o amb pressupostos baixos simplement a rendir-se a l'hora de suprimir els seus enllaços".

"És una amenaça a la supervivència de la Wikipedia", adverteix Gomà, que puntualitza que les accions de protesta van dirigides, únicament, a mostrar la discomformitat amb unes mesures "draconianes", però que l'organització és favorable a la defensa dels drets de copyright .

stats