PROJECTE DEL GRUP BARNILS I LA FUNDACCIÓ ESCACC
Mèdia 22/06/2011

Un anuari per retratar els silencis periodístics

Auri Garcia Morera
2 min
L'absolució de Núria Pòrtulas, el juny de l'any passat, va ser notícia però amb menys intensitat que el seu empresonament, l'any 2007.

Barcelona.El Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Escacc van presentar ahir el seu Anuari Mèdia.cat 2010 , en què s'analitzen les notícies més ignorades per part dels mitjans catalans l'any passat. El projecte es fixa en 12 casos que han estat incòmodes per als poders i per als mateixos mitjans. Segons Roger Palà, periodista i coordinador de l'anuari, es tracta de 12 notícies que "haurien hagut d'ocupar un lloc destacat en l'agenda informativa".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El tema més obviat del 2010 va ser, segons aquesta publicació, la denúncia de maltractaments als centres d'internament d'immigrants de Barcelona i València. Tot i que hi va haver quatre pallisses i una mort envoltada de dubtes, la gran majoria de mitjans van ignorar-ho, excepte Público i els gratuïts 20 minutos i Qué! . Els seus creadors destaquen que l'anuari no busca la criminalització dels mitjans, sinó fer-ne una anàlisi crítica. Per aquest motiu, també explica quins mitjans van cobrir adequadament la notícia. També inclou reportatges originals que expliquen a fons cadascun dels 12 temes tractats.

El ventall dels 12 casos és heterogeni, i inclou fets com la investigació de la fundació del gendre del rei espanyol acusada de rebre una subvenció excessiva en el marc del cas Palma Arena, o bé l'ocultació del passat franquista de Samaranch. Un altre dels temes de què parla és l'absolució per part del Tribunal Suprem de Núria Pòrtulas, el mes de juny de l'any passat. Els mitjans es van fer ressò de la notícia, però ho van fer amb molta menys intensitat que quan Pòrtulas va ser empresonada, per pertànyer a una banda armada, el 2007.

El president del Grup Barnils, Joan Vila, va recalcar que aquest projecte, inspirat en el Project Censored nord-americà, tindrà continuïtat en els propers anys. Segons Vila, la posada en marxa "és un fet positiu, perquè va a favor de la transparència informativa i de l'esperit crític que ha de tenir tota societat democràtica". L'anuari es pot descarregar en PDF a www.media.cat.

stats