17/06/2012

Les 'apps' més descarregades, en 40 links: iPhone i Android, dos mons

6 min
El 'Top 10' de descàrregues gratuïtes per iPhone al mes d'abril

CardedeuHi ha diverses maneres d'analitzar les descàrregues d'aplicacions mòbils. La més habitual és observar les descàrregues acumulades al llarg del temps. En aquesta ocasió, però, he volgut fixar-me només en el que han descarregat els usuaris d'iPhone i Android a l'Estat durant un període determinat; concretament, el mes d'abril d'enguany. Per això potser no apareixen els títols que espereu, ja que és possible que molta gent ja els tingui instal·lats.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

He separat les aplicacions gratuïtes i les de pagament, tot i que moltes de les primeres permeten comprar nivells o ampliacions i moltes de les altres són gairebé de franc. Les xifres de descàrregues figuren en els quatre gràfics adjunts.

Gratuïtes: les 10 d'iPhone

En els mòbils d'Apple dominen els jocs. Només dos dels 10 primers títols no ho són.

1. Apalabrados. Des d'Argentina, el Scrabble en versió social.

2. Logos Quiz Game. Identificar empreses i marques pel seu logotip. Mostra un clar biaix cap als consumidors de roba esportiva i els practicants de skate i surf.

3. Instagram. Substitueix l'aplicació de càmera de l'iPhone afegint-hi filtres i funcions de compartir. Hi ha qui diu que ha perdut molt des que també hi ha versió Android.

4. Kick the Boss. El nom ho diu tot. I no es refereix al Bruce Springsteen.

5. Word Search (light) Què deuen tenir els jocs de paraules?

6. SpellCraft School of Magic Probablement, per a fans de Harry Potter.

7. Diamond Dash Els trencaclosques amb fitxes amb forma de diamant semblen tenir assegurat l'èxit.

8. AppGratis Coherència màxima: una aplicació gratuïta que cada dia recomana una aplicació gratuïta. Ja us en parlava fa unes setmanes entre les 10 eines digitals per estalviar cada dia.

9. 101-in-1 Games. Jocs tirant a senzillets, amb la possbilitat de comprar-ne més.

10. TV+ España. Permetia veure en directe més de 40 canals de TV que s'emeten a l'Estat. Us ho explico en passat perquè, en no comptar amb permís per fer-ho, ha estat retirada de l'App Store. Per aquest motiu, tampoc us la puc enllaçar.

Gratuïtes: les 10 d'Android

Se suposa que els Android fan moltes més coses que els iPhone, però el cas és que entre els 10 primers títols hi ha només dos jocs.

1. Descargar música MP3 Significativament, en un mes s'han descarregat gairebé 900.000 còpies d'aquesta aplicació per escoltar i descarregar música ilegalment i que, a més, ve farcida de programari maliciós. Si no l'eviteu pel primer motiu, feu-ho pel segon.

2. Facebook Ni un androide sense actualitzar el mur de la primera xarxa social.

3. Adobe Reader Per poder llegir documents de format PDF.

4. Facebook Messenger El món no s'acaba al WhatsApp. Probablement tots els vostres contactes ja són al Facebook. Per què, doncs, apuntar-se a una altra xarxa de xat?

5. Twitter La xarxa dels 140 caracters. Podeu seguir-nos al @diariARA i a mí: soc @albertcuesta

6. Apalabrados L´únic títol que figura en les dues llistes d'aplicacions gratuites: la d'Android i la d'iPhone. Per alguna cosa serà.

7. Gmail Ja que cal obrir un compte de Google per activar qualsevol mòbil amb Android, és natural fer servir el seu servei de correu electrónic.

8. Shoot Bubble Deluxe Una de les múltiples versions del joc que algú jugava a l'iPhone de Fátima Báñez mentre el seu superior jeràrquic Mariano explicava que no és un rescat, sinò un crèdit en condicions molt favorables.

9. Google Street View Android ja inclou Google Maps, però cal afegir-hi aquest complement per veure les imatges dels llocs a peu de carrer.

10. Google Voice Search Probablement, enveja del Siri de l'iPhone.

De pagament: les 10 d'iPhone

Clarament, els clients d'Apple només afluixen la mosca per entretenir-se una estona. Amb dues excepcions, una de les quals els ha durat poc.

1. WhatsApp Messenger (0,79 €) Ja que t'estalvies els 15 cèntims de cada SMS, què menys que pagar-ne 79 per poder xatejar sense límit amb qualsevol altre usuari de qui tinguis el número de mòbil? Un apliservei insegur, inestable i indiscret, però irresistible. Recordeu, tanmateix, que hi ha moltes alternatives.

2. iPlus TV Premium. En la mateixa situació que la gratuïta TV+ España, però, a més de reemetre contingut aliè sense permís de les cadenes de TV, els creadors tenien la barra de cobrar per la descàrrega. Ha durat poc: Apple ja l'ha retirat de l'App Store.

3. Blueprint 3D (0,79 €) Per esprèmer a fons l'accelerómetre de l'iPhone.

4. Angry Birds (0,79 €) La versió original dels ocells emprenyats.

5. Fruit Ninja (0,79 €) Diuen que no mengem prou fruita, però si més no tallem síndries, plàtans i pomes a l'aire amb gran habilitat.

6. Angry Birds Space (0,79 €) Els ocells emprenyats, també en edició galàctica.

7. Infinity Blade (5,99 €) L'heroi ha de viatjar fins la Ciutadella Fosca a cops d'espasa per salvar... etcètera

8. Plants vs. Zombies (0,79 €) Feu servir les plantes del vostre jardí per combatre una invasió de zombis.

9. Ikaros HD (1,59 €) El clàssic joc de plataformes, vestit de mitologia, ehem, clàssica.

10. Smash Cops (2,39 €) Serenos perseguint lladres en cotxe pels carrers de la ciutat. Oportunament, l'empresa creadora es diu Hutch, com el company de Starsky.

De pagament: les 10 d'Android

Els usuaris d'Android encara es rasquen la butxaca menys que els d'iPhone. Fixeu-vos que he hagut de canviar l'escala del gràfic d'aquesta categoria per aconseguir que es veiéssin unes barres tan curtes. El títol més venut a l'abril només va vendre 12.600 còpies, 75 vegades menys que el títol gratuït més descarregat del mes.

1. Paper Camera (1,49 €) Efectes de retoc fotogràfic més divertits que els d'Instagram, la veritat.

2. Endomondo Sports Tracker Pro (2,86 €) Registreu la vostra activitat física i competiu amb vosaltres mateixos o amb altres usuaris.

3. Where's my Water? (0,76 €) Aquest títol de Disney sembla només un joc, però les simulacions de dinàmica de fluids poden ajudar més d'un a aprendre física.

4. Titanium Backup Pro Key Root (4,99 €) Còpies de seguretat del contingut del mòbil i moltes altres funcions de gestió d'aplicacions.

5. Snow Bros (2,38 €) Un joc dels anys 90 del segle passat, amb plataformes, boles de neu i princeses que cal salvar. Ara en el vostre smartphone.

6. Cut the Rope (0,68 €) Un altre joc en apariència inofensiu, però que reflecteix molt bé les lleis de la física.

7. Angry Birds Space Premium (0,75 €) Ocells emprenyats a l'espai. Què més es pot demanar?

8. PES 2012 Pro Evolution Soccer (5,00 €) Futbol? 2012? Smartphone? Combinació irresistible. Llàstima que a les imatges promocionals hi surt en Cristiano Ronaldo.

9. TuneIn Radio Pro (0,70 €) 60.000 emissores de ràdio en directe. Hi ha una versió de franc, però la de pagament permet enregistrar els programes al telèfon.

10. Guitar Hero 5 (5,99 €) Feu veure que sabeu tocar un instrument, acompanyant música de Nirvana, David Bowie i Blink 182, entre altres. Quan us acabeu el repertori, podeu comprar més cançons.

Les dades són extretes dels informes AppSearch de la consultora alemanya Xyologic Mobile Analysis, que fa un seguiment mensual de les descàrregues d'aplicacions dels catàlegs oficials per a Android (Google Play), iPhone/iPad (App Store) i Windows Phone (Windows Marketplace).

stats