EL CATALÀ A INTERNET
Mèdia 27/03/2011

De la blogosfera al 'trending topic'

Fa uns anys, els blogs en català van tenir una potència molt gran. Ara, cedeixen protagonisme a altres formes d'expressió, però el català segueix tenint una bona presència a la xarxa, per exemple, al Twitter.

Auri Garcia Morera
3 min
De la blogosfera al 'trending topic'

Barcelona.L'any 2005, l'escriptor i blogaire Toni Ibáñez va batejar amb el nom de Catosfera el conjunt de blogs escrits en català. En l'apunt en què va utilitzar per primer cop l'expressió, Ibáñez es felicitava que hi havia gairebé tants blogs en català com en japonès. Una potència que va créixer encara més amb els anys, fins al punt que el català va arribar a estar considerat com la vuitena llengua de la blogosfera. El 2008, es van celebrar les primeres jornades de la Catosfera, que es definia com una trobada de blogaires en català i que consistia en taules rodones dedicades en exclusiva als blogs. Aquest cap de setmana ha tingut lloc la quarta edició de les jornades i, tot i que han mantingut el nom, no han tingut ni una taula dedicada només als blogs. Tot el protagonisme se l'ha endut Twitter i les poques mencions als blogs han estat en clau de passat. "Els blogs han estat a internet el que el 600 va ser a la mobilitat, ja que han permès que la gent pugui expressar-se a baix cost", va dir el consultor Genís Roca en la jornada inaugural. Cada cop més, però, la gent s'expressa a través de mitjans diferents.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Catosfera o Cattwitter?

Ahir, Saül Gordillo tuitejava que Quim Monzó havia estat la gran absència de les jornades i l'escriptor li responia: "Del Cattwitter, deus voler dir". Miquel Martín Gamisans, un dels responsables de la organització d'enguany, explica que igual que hi va haver un boom dels blogs, l'últim gran boom ha estat el Twitter i el programa de les jornades s'ha adaptat a aquest canvi. "Hem decidit titular-ho «Del blog al microblog» per reflectir tot això", afegeix Martín. Tot i això, es mostra convençut que els blogs no moriran, com alguns han pronosticat: "Hi haurà una selecció i quedaran els blogs que tenen una disciplina al darrere".

Trina Milán, presidenta de l'associació STIC.cat, que organitza els premis Blocs Catalunya, coincideix en aquest diagnòstic. Els premis als blogs escrits en català arriben enguany a la quarta edició i ho fan amb molts canvis en les categories respecte als inicis, en què tenien molta més importància els blogs personals. "Si feies un blog per tenir presència a la xarxa, evidentment, el deixaràs de fer -explica Milán-. Però la gràcia és que s'està implantant com a instrument professional per als periodistes, en l'àmbit de l'educació o a les empreses que tenen blogs corporatius. Les formes muten i s'amplien, però els blogs no estan acabats".

La comunitat es reafirma

Tot i la mutació de les formes d'expressió, Trina Milán creu que "la comunitat de persones que és la Catosfera es reafirma". Segons la presidenta d'STIC.cat, la presència del català a la xarxa és "potentíssima", sensació que es confirma amb les xifres de Twitter. Dels dos milions d'usuaris de l'Estat espanyol, uns 700.000 tuitegen en català. Això permet que, molts cops, termes en català es colin a la llista de trending topics de l'Estat, com per exemple durant la sèrie de TV3 Ermessenda . Uns dies abans, #animsabidal va arribar a ser trending topic mundial, segons va desvelar Dídac Lee durant les jornades de Catosfera, amb un volum d'uns 700.000 tuits.

Milán assegura que "internet fa que cultures com la nostra puguin expressar-se de manera oberta i lliure", compensant el fet que "no té totes les possibilitats de tenir presència administrativa i institucional"; una teoria molt estesa durant els anys del boom dels blogs, que avui, tot i els canvis, està igual d'acceptada.

stats