LA PRIVATITZACIÓ DELS MITJANS PÚBLICS
Mèdia 08/06/2012

Els canals autonòmics hauran de retre comptes a l'Estat

Nou escull superat pel PP en el seu pla d'obrir el meló de la privatització de les televisions autonòmiques. CiU ha anunciat que, si el Senat no esmena la invasió de competències, votarà no a la llei.

àlex Gutiérrez
2 min
Canal 9 és una de les televisions, juntament amb les de Castella-la Manxa i Madrid,  amb més números de comptar aviat amb capital privat.

BARCELONA.La llei que permet privatitzar televisions autonòmiques ja només ha de superar -i ho farà indefectiblement- el tràmit del Senat per poder entrar en vigor. Ahir la comissió que la debatia va tractar les esmenes parcials, que en la seva àmplia majoria van ser tombades pel PP. Només en van sobreviure dues, presentades pel PSOE, relatives al títol de la modificació legislativa i a la possibilitat dels canals autonòmics d'associar-se amb altres del mateix rang, o amb RTVE, per abaratir costos en la producció del servei públic.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Entre els partits catalans la preocupació màxima rau en el fet que, al seu parer, la llei violenta les competències marcades en l'Estatut. El text previst subjuga les televisions autonòmiques a la llei d'equilibri pressupostari, de manera que impedeix que es puguin endeutar un cop hagin determinat el sostre de despesa. També les obliga a respondre econòmicament davant l'Estat. "Es tracta d'una invasió flagrant perquè són les comunitats les que tenen les competències en exclusiva en les seves televisions", explicava ahir la diputada Imma Riera (CiU) a aquest diari. "Si al Senat el PP no modifica aquesta ingerència, hi haurem de votar en contra".

Amb tot, la llei és prou ambigua per permetre interpretacions. El diputat Joan Tardà (ERC) tem que el reglament acabi "desenvolupant la visió més expansiva, en l'àmbit competencial".

Aquesta reforma també ha estat titllada de centralista per part del BNG i del grup Izquierda Plural. El PP, per part seva, va espolsar-se l'acusació insistint ahir -fins a vuit vegades- que la llei l'únic que fa és donar més poder a les comunitats autònomes perquè puguin aplicar diferents models de gestió (inclosa la privatització total), "si ho desitgen lliurement", com va recordar Belén Juste (PP) durant la sessió.

Tardà rebutja aquest argument, ja que creu que els populars aprofiten aquest canvi legislatiu "per sotmetre les televisions a la llei d'estabilitat pressupostària", que "les ofega econòmicament" i "obre les portes perquè els grups ideològics afins al PP eixuguin els seus deutes, com ara els 30 milions que deu Intereconomía", declarava el republicà ahir a l'ARA.

stats