Xarxes
Mèdia 13/06/2012

.catalonia, .bcn i .barcelona, candidats a nous dominis d'internet

La Generalitat i l'Ajuntament volen que siguin aprovats per difondre la imatge del país i la ciutat al món

Ara
2 min

BarcelonaL'ICANN, l'organisme que regula el funcionament d'internet, ha fet pública aquest dimecres una llista amb les prop de 2.000 candidatures que s'han presentat per convertir-se en nous dominis d'internet. Entre les sol·licituds, que segons explica en un comunicat la fundació PuntCAT hauran de ser aprovades en un procés "llarg i complicat" que s'obrirà al juliol, n'hi ha tres proposades per institucions catalanes: .catalonia, .bcn i .barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La primera, presentada per la Generalitat de Catalunya, serà d'ús exclusiu per al Govern, i tindrà l'objectiu, segons la fundació PuntCAT –que s'ha encarregat de coordinar la candidatura– de "promocionar internacionalment el país" i atraure turisme. El director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Carles Flamerich, assegura que "tenir la propietat del domini genèric .catalonia és important per promocionar la imatge del nostre país a l'exterior i un exercici de sobirania nacional bàsic en la societat digital del segle XXI".

A més d'aquesta candidatura, l'Ajuntament de Barcelona n'ha proposat dues més, centrades exclusivament en la ciutat. La primera, .bcn,tindria un funcionament paral·lel a l'anterior, i només podria ser utilitzada pel consistori. L'objectiu, diu l'Ajuntament, és protegir la marca BCN per tal que no pugui ser utilitzada per altres persones o organismes de forma "indeguda". Pel que fa a .barcelona, el podran fer servir tots els ciutadans de la capital catalana o les empreses que hi desenvolupin la seva activitat, i ha de servir, també, per "projectar la ciutat al món". Segons la fundació PuntCAT, el domini .barcelona seguirà l'exemple del .cat en el sentit que serà autofinançat, de manera que no suposarà cap cost per a l'Ajuntament.

A més d'aquests dominis, també han sol·licitat el seu empreses catalanes com La Caixa –.lacaixa– o Mango –.mango–, companyies espanyoles com Movistar –.movistar– o Zara –.zara– i territoris com Euskadi –.eus–, Galícia –.gal– o la Comunitat de Madrid –.madrid–.

L'ICANN va obrir a principis d'any la possibilitat que qualsevol persona, empresa o organisme sol·licités el seu propi domini a la xarxa, per un preu que rondarà els 150.000 euros, a més d'uns 20.000 euros anuals de manteniment. Es preveu que els nous dominis estiguin actius a principis de l'any que ve, un cop avaluats els projectes i la seva viabilitat econòmica i aprovats aquells que l'ICANN consideri convenients.

stats