Mèdia 26/04/2012

El consell de RTVE alerta del perill que TVE es converteixi en la cadena del govern de torn

La presidenta de torn de la Corporació ha alertat que, amb el recent decret llei sobre l'ens, es corre el risc que TVE es converteixi en la cadena del govern de torn

Efe
3 min

MadridRTVE disposa de només 27.260.000 euros per a despeses en programes, segons ha denunciat la presidenta de torn de la corporació, Teresa Aranguren, que ha advertit que amb el recent decret llei sobre l'ens es corre el risc que TVE es converteixi en la cadena del govern de torn.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"S'obre la via per al nomenament del màxim òrgan rector de la Corporació sense la necessitat d'un consens de majoria qualificat, fet que posa en perill un dels grans èxits del model pel qual s'ha regit RTVE fins ara i és el de ser una radiotelevisió pública realment pública, és a dir, dels ciutadans i no del govern de torn", ha opinat Aranguren en la Comissió Mixta de Control Parlamentari de RTVE.

La consellera a proposta d'IU i presidenta de torn, que ha deixat clar abans de la seva resposta que es tractava de l'opinió de la "majoria" del Consell i no de la de la seva totalitat, responia així a una pregunta formulada pel senador d'Entesa Jordi Guillot, sobre si l'actual política del govern del PP posa en perill el model de servei públic de la Corporació que defineix la legislació en vigor.

Divendres passat el consell de ministres va aprovar un reial decret llei pel qual es modifica el sistema d'elecció del president de RTVE, que ara es podrà fer per majoria absoluta.

Aranguren ha assenyalat que aquest canvi "posa en perill" la independència de l'ens i ha opinat que l'estat actual de la Corporació comporta "greus riscos" a causa del retallada en el seu pressupost de 204 milions d'euros, que, opina, afecten "substancialment" l'oferta de programes de TVE.

Posteriorment, Aranguren ha respost a una pregunta de la diputada socialista Isabel Rodríguez sobre la quantitat que resta actualment a la Corporació per a aprovisionaments, compres i serveis, descomptades despeses generals, tributs, inversions i els consums necessaris.

Així, ha denunciat que si es descompten dels 249.520.000 euros de pressupost que RTVE té per a programació el 2012 els diners que ja té compromesos, entre d'altres, en cinema nord-americà (41.350.000 d'euros), cinema espanyol (3,46 milions d'euros), programes de TVE (1,74 milions d'euros) i drets esportius per a 2012 com els Jocs Olímpics (170.370.000 d'euros), només li resten 27.260.000 euros per al que queda de 2012.

Amb aquests 27.260.000 euros caldria fer front, ha explicat Aranguren, a totes les altres despeses en programes de TVE que no fossin els anteriors consums mínims que ha enumerat.

En aquest sentit, ha previst que la minva en el pressupost es traduirà en una "caiguda significativa d'audiència" i que condueix la Corporació a un model de televisió pública "testimonial i gairebé no rellevant".

La virtut de la Corporació, ha opinat, ha sigut la de posar en relleu que és possible tenir una RTVE "independent, subjecta a control parlamentari, però no al govern", amb equilibri pressupostari, i ser un servei públic "capaç d'atraure audiències majoritàries".

El PP ha insistit en la "manipulació", "falta d'independència" i "sectarisme" que segons ell es produeix des dels serveis informatius de TVE, i ha defensat la reforma prevista en el decret llei.

Així, el portaveu del PP a la Comissió Mixta de Control Parlamentari de RTVE, Ramon Moreno, ha opinat que aquesta reforma és de "sentit comú" i desbloqueja la situació de "paràlisi executiva" de RTVE, que era "un autèntic suïcidi".

A més, ha considerat que l'audiència dels canals de RTVE ha experimentat "una baixada molt important en els últims anys" no imputable a la retallada pressupostària de l'executiu.

En un altre moment de la seva compareixença, Aranguren no ha respost al senador popular Francisco Delgado, que ha intervingut per obtenir informació sobre un suposat acord entre Telefónica i RTVE perquè la primera inverteixi uns 80 milions d'euros en programes de TVE a canvi de ser "soci tecnològic de referència" de la Corporació.

Des del grup socialista s'ha qualificat la reforma mitjançant decret llei de "sectària" perquè el PP vol "aprofitar" la seva majoria absoluta per "canviar les regles de joc", i també "asfixiar" la Corporació, segons ha afirmat Rodríguez García.

Davant aquestes afirmacions, el portaveu del PSOE a la Comissió Mixta de Control Parlamentari de RTVE, Juan Luis Gordo, ha indicat que el govern intenta posar una "mordassa política" a RTVE mitjançant el reial decret i intenta que RTVE "es converteixi en una televisió de partit”.

stats