Mèdia 28/12/2010

El costumari de 'Polònia'

Albert Castellví Roca
1 min
Probablement, Polonia

BarcelonaProbablement serà un dels regals més demanats d'aquestes festes. Visc a Polònia , el nou llibre dels creadors de l'espai de TV3, es presenta com El nou costumari català , tot i que el responsable de l'edició del volum i guionista del programa, Manel Lucas, deixa clar que "qui vulgui seguir informat de les tradicions catalanes, que llegeixi el costumari de Joan Amades", i no aquest. "El nostre objectiu no és ni informar sobre tradicions ni recopilar-les, sinó fer riure", continua.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El llibre repassa, mes a mes, les principals tradicions catalanes, però enteses "en el sentit més ampli", ja que al costat de les festes majors, Sant Jordi o el Carnestoltes hi apareixen el missatge de Nadal del rei, les comunions o els fascicles del setembre. I cadascuna interpretada lliurement per algun dels personatges de Polònia .

A diferència dels anteriors llibres relacionats amb el programa satíric de TV3, que parlaven estrictament sobre l'espai televisiu, aquest intenta anar més enllà i buscar "una nova temàtica". Segons Lucas, el llibre "forma part de l'univers Polònia, però sense ser-ne una còpia". Això permet que qualsevol persona, encara que no acostumi a veure el programa, "també pugui riure" llegint-lo. Tot i així, Lucas admet que "per captar el 100% del contingut és millor ser seguidor de Polònia", ja que alguns elements estan extrets directament del programa.

Lucas també destaca la importància del disseny de Visc a Polònia, obra de l'il·lustrador Luis Ozonas. El llibre s'acompanya d'un calendari del 2011 on hi ha indicades les dates més (o menys) assenyalades de l'any a Catalunya i a Polònia.

stats