Mèdia 25/01/2012

Els creadors se senten la baula més feble de la cadena

à.g.m.
2 min
Polítics, creadors, productors i el Partit Pirata van debatre ahir sobre pirateria.

BARCELONA.El CosmoCaixa va acollir ahir un "laboratori de pirateria" en el qual dotze personalitats de diferents àmbits implicats -des de creadors fins al Partit Pirata- van exposar el seu punt de vista sobre el fenomen de les descàrregues il·legals. Van ser els creadors, però, els que van alçar més el to. Jaume Sisa va denunciar que els artistes eren l'extrem més feble del procés i els més perjudicats, tot i ser el punt de partida de la cultura. Més enllà de criticar polítics i la mateixa indústria, va carregar durament contra els pirates: "Jo sóc àcrata, però em sento desconcertat per aquests neoliberals de saló que es creuen llibertaris". El cantant va felicitar l'FBI i va desitjar que "a Espanya la Guàrdia Civil faci algun dia el mateix".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Lucía Etxebarria, per la seva banda, va refermar que penjava l'ofici per culpa de la pirateria: "He deixat d'escriure perquè la meva filla menja". Va alertar que l'actual situació comportarà la fi de molta cultura independent i minoritària "en favor d'un art burgès". "I el problema no és la falta d'opcions legals, perquè n'hi ha i no han solucionat res". També va disparar contra les companyies telefòniques, perquè s'aprofitaven de la situació. "Si no, com s'explica que tinguem l'ADSL més car d'Europa?"

El braç institucional estava encapçalat per Fèlix Riera, director de l'Institut Català de les Empreses Culturals. Va defensar una política d'adequació del preu, l'existència de les plataformes de distribució adequades a la manera com volen consumir els nous públics, facilitat i seguretat en els pagaments, reforç de la idea patrimonial (que comprar digitalment tingui el valor de cosa que roman) i millores en el servei prestat.

Per part del Partit Pirata, l'advocat Josep Jover va posar l'accent en els intermediaris de la indústria cultural tradicional i va denunciar "la prepotència ideològica basada en la prepotència jurídica", després de comparar el tancament de Megaupload amb l'incendi de la biblioteca d'Alexandria, atès els continguts que s'han perdut.

stats