LA SOBRETAULA DE TV3
Mèdia 26/05/2011

La cuina de 'La Riera' continuarà oberta una temporada més

Albert Castellví Roca
2 min
Peter Vives, l'actor que interpreta el Nil, ahir a la cuina fictícia de Can Riera durant una pausa del rodatge.

Esplugues de LlobregatAl control de realització se sent olor gambes. No n'hi ha cap dubte: som al plató de La Riera . A la cuina del restaurant Can Riera, un grup d'actors tallen albercocs i mongeta tendra mentre discuteixen sobre els embolics amorosos dels fills de la Mercè, però les olors vénen d'una altra cuina, que mai surt en pantalla tot i estar a tocar de la primera. Al capdavant d'aquests fogons hi ha l'Oriol Carrió, que tampoc ha aparegut mai en cap capítol de la telenovel·la de TV3. Els seus plats, però, els veiem cada dia.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Ell no és l'únic representant del món de la gastronomia que es mou entre càmeres i decorats. Actors i guionistes reben assessorament constant sobre qualsevol aspecte relacionat amb la cuina. "El guió passa una supervisió gastronòmica", explica Tana Collados, coordinadora de cuina i alimentació de TV3, que assegura que la sèrie "no ha rebut cap queixa" per donar una imatge distorsionada de la cuina d'un restaurant o de la feina dels que hi treballen. Les úniques crítiques van arribar als inicis per part de propietaris de restaurants que consideraven que la cuina "estava massa neta". Collados, però, defensa que a "les cuines amb estrella", com la de Can Riera, "es dedica més estona a netejar que a preparar plats".

Guerra contra el 'Cuines'

La cuina, doncs, no és un element accessori de La Riera , sinó una part fonamental. El cap de dramàtics de TV3, Jordi Roure, explica que, quan encara s'emetia El cor de la ciutat , va "declarar la guerra al Cuines ", l'espai que s'emet just abans de l'inici de la sèrie. Ell creia que aquell programa no interessava, i que feia que El cor arrenqués amb menys espectadors dels que podria arrossegar del Telenotícies . Però quan TV3 va cedir i va prescindir del Cuines durant unes setmanes, es va comprovar que les xifres de la sèrie no milloraven. "Vaig perdre la guerra", admet Roure, que d'aquesta manera va adonar-se que "la cuina és un tema que interessa molt" i va convèncer els guionistes que el negoci familiar de la nova sèrie que preparava TV3 havia de ser un restaurant.

I ha funcionat. La Riera arribarà dimecres al capítol 300, i en seguirà sumant, ja que al setembre se'n començarà a emetre la tercera temporada. "Teníem un llistó molt alt", diu Roure, que recorda que quan es va anunciar la fi d' El cor de la ciutat , els espectadors no ho van acabar de pair. Però amb un 21,4% de share de mitjana, La Riera ha millorat les xifres de les últimes temporades de la seva predecessora.

stats