UN APARELL QUE DÓNA BONS RESULTATS
Mèdia 15/02/2011

El detector de mentides enganxa

Una persona responent a preguntes sobre la seva vida privada davant d'un aparell que determina si diu la veritat. La fórmula, que no és nova, arrasa amb famosos i també amb persones anònimes.

Auri Garcia Morera
2 min
Belén Esteban es va sotmetre a la prova del polígraf a 'Sálvame deluxe'.

Barcelona.Divendres passat, el programa Sálvame deluxe va anar un pas més enllà en combinar el seu personatge estrella, Belén Esteban, amb el detector de mentides, un aparell que s'ha convertit en tota una garantia d'èxit per a la televisió. La combinació va agradar al públic, ja que el programa va escombrar la seva competència amb més de tres milions d'espectadors i un 25% de quota de pantalla. Antena 3, que la setmana anterior havia estrenat el concurs Atrapa un millón amb uns resultats d'audiència acceptables, va quedar més de tretze punts per darrere de Telecinco.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La cadena va aprofitar la tirada de Belén Esteban i el seu conflicte amb Jesulín de Ubrique, que fa uns dies va agafar un nou impuls i ja va donar bons resultats a la versió de sobretaula de Sálvame . Però la nit de divendres, el principal atractiu era que Esteban parlava del tema amb el polígraf com a testimoni que estava dient la veritat.

Aquesta fórmula va arribar a la televisió espanyola l'any 1993 amb el programa de Telecinco La máquina de la verdad , presentat per Julián Lago, que ja va tenir uns molt bons resultats d'audiència. Amb Jesús Gil y Gil o José María Ruiz-Mateos com a convidats, La máquina de la verdad va arribar a tenir més de sis milions d'espectadors i més d'un 39% de quota de pantalla a Espanya, i fins i tot es va colar en el rànquing dels programes més vistos de l'any.

Aquest programa, però, va estar sempre envoltat de polèmica, i en més d'una ocasió se'n va prohibir l'emissió per ordre judicial. És el cas, per exemple, del programa en què s'havia de parlar sobre el segrest de Maria Àngels Feliu. Després de diversos episodis com aquest, un any i mig després de l'estrena, va desaparèixer de la graella.

El 2004, Antena 3 va recuperar l'esperit de La máquina de la verdad amb La hora de la verdad , un nou programa centrat en el testimoni de persones anònimes. El programa va tenir força èxit i Antena 3 el va anar renovant, cosa que va provocar la reacció de Telecinco, que el 2006 va introduir un polígraf en alguns dels seus programes. Finalment, l'any 2008, Telecinco va fer el pas d'estrenar el seu propi programa centrat en el polígraf, El juego de tu vida , amb un to encara més morbós que el d'Antena 3. Avui, La hora de la verdad ja no està en antena, i El juego de tu vida continua.

stats