Mèdia 26/11/2015

‘El gran dictat’ fa mil programes amb un duel inèdit a tres bandes

El concurs de TV3 emet avui una edició especial per celebrar la fita

Núria Juanico
2 min
‘El gran dictat’ fa mil programes amb un duel inèdit a tres bandes

BarcelonaEl gran dictat compleix avui 1.000 programes focalitzats a ajudar a destrossar cada dia una mica menys el català. El concurs dels vespres de TV3, presentat per Òscar Dalmau, arriba a aquesta fita amb una edició especial que estarà protagonitzada per tres pesos pesants de la llengua catalana. Els exconcursants Pau Sabaté, Marcel Arias i Jenny Suk tornaran al plató del programa per competir, una vegada més, pel porquet més preuat de la televisió catalana. Sabaté, Arias i Suk són els tres concursants que han participat en més edicions de l’espai televisiu. Per primera vegada s’enfrontaran entre ells en les quatre proves i el característic El Gran Dictat Final del concurs.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Suk ha sigut l’última participant a embutxacar-se el pot del programa. Ho va fer el 13 de novembre en un programa en què va obtenir 41.005 euros i, alhora, va batre el rècord en la prova Lletra a Lletra. La concursant va aconseguir lletrejar 21 paraules per minut, superant així Marcel Arias, que tenia el rècord en 20 paraules per minut. Tot i això, Arias continua sent la persona que ostenta més rècords al programa. D’una banda, és el concursant que ha participat en més edicions, en concret 88. De l’altra, és el participant que ha obtingut el premi més gran, 98.070 euros. Finalment, Pau Sabaté va jugar en 57 ocasions a El gran dictat i es va convertir l’any passat en un dels concursants més recordats per l’audiència, en part gràcies a la seva capacitat per deduir com s’escrivien les paraules a través de l’etimologia.

Concursants més preparats

Al llarg d’aquests sis anys, el programa ha incorporat noves proves, ha organitzat edicions en què competien famosos i ha entregat una gran varietat de premis de consolació. “La principal diferència respecte als inicis és la dificultat. El nivell dels concursants ha pujat i ha passat una mica com en l’atletisme, que no saps mai on es el límit de les persones”, explica Òscar Dalmau, que també destaca la preparació dels participants. “Ara els concursants que vénen han cremat abans l’aplicació d’ El gran dictat i s’han estudiat de dalt a baix el diccionari. També utilitzen el servei del 3alacarta per revisar programes i paraules, i això es nota”, diu el presentador.

El concurs s’ha anat renovant amb el pas del temps, de manera que ara només queden dues proves veteranes: Lletra a Lletra i El Gran Dictat Final. “S’han afegit eines per al lluïment del programa i del concursant”, assenyala Dalmau, que subratlla que “s’ha procurat trencar la seriositat i sortir del paper en què el concursant és un intel·lectual de biblioteca”. Per aconseguir-ho, s’han afegit proves com L’Ofegat, una mena de joc del penjat, i Està Cantat, en què els participants han d’endevinar part d’una cançó.

Més enllà de la competició entre els tres concursants, el programa d’avui també inclourà seccions especials per retre un homenatge als sis anys del concurs. A més, es farà un repàs dels canvis de look d’Òscar Dalmau al llarg d’aquests sis anys i es recordaran les reaccions dels concursants en guanyar el pot amb un recull d’imatges d’arxiu. Els espectadors també hi podran dir la seva al programa i enviar felicitacions a través de Twitter amb l’etiqueta #EGD1000.

stats