FICCIÓ TELEVISIVA
Mèdia 12/03/2012

Els dinosaures de Spielberg no renoven per la Fox

El descens d'audiència ha condemnat Terra Nova, que no passarà de la primera temporada a la Fox. Pan Am i Alcatraz podrien seguir el mateix camí, mentre que Downton Abbey en tindrà com a mínim cinc.

Albert Castellví Roca
2 min
Els dinosaures de Spielberg  no renoven per la Fox

BARCELONAHavia de ser un dels èxits del curs televisiu, però pot acabar com un gran fracàs. La cadena nord-americana Fox ha decidit no renovar per a una segona temporada la sèrie Terra Nova , produïda per Steven Spielberg i que s'havia convertit en una de les ficcions més cares de la història de la televisió: només el capítol pilot va costar entre 10 i 20 milions de dòlars (entre 7 i 15 milions d'euros) i va obligar a traslladar tot l'equip a Austràlia durant 26 dies. La inversió va reportar una audiència de 9,2 milions d'espectadors el dia de l'estrena als Estats Units -el 26 de setembre-, una xifra que no es va repetir en cap altre episodi. La sèrie va acomiadar-se al desembre amb una mitjana de set milions i mig de seguidors, un resultat que ara la Fox ha considerat insuficient.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Terra Nova -que Cuatro va estrenar a l'Estat al febrer- va suposar el retorn de Spielberg al món dels dinosaures, que tan bon rendiment li havien donat amb Parc Juràssic . La sèrie planteja un món futur en què la Terra ha esdevingut inhabitable, i en què l'única sortida és viatjar a la prehistòria a través d'una escletxa en l'espai-temps per iniciar-hi una nova civilització.

L'actor Stephen Lang, que a la sèrie dóna vida al comandant Taylor, ha criticat la decisió de la Fox, a la qual ha acusat de "miop" per haver-se desfet del "telescopi Hubble de la televisió". Lang justifica aquesta comparació recordant que, poc després del llançament, es va detectar que el telescopi tenia un defecte, però que un cop esmenat el Hubble va recollir "unes imatges transcendentals, que mantindran el seu alt valor durant anys". Un altre dels actors, Jason O'Mara, també va mostrar el seu descontentament amb la decisió de la cadena, tot i que d'una manera més original: va demanar als fans de Terra Nova que enviessin dinosaures de joguina al despatx del president de la Fox, per demostrar-li que hi havia molta gent que esperava els nous episodis.

Ficcions a la corda fluixa

Terra Nova ha estat la primera gran decepció de l'any, però n'hi podria haver més. Una altra sèrie que estava cridada a l'èxit, Alcatraz , podria quedar-se també amb una sola temporada si els responsables de la Fox es guien per la pèrdua d'audiència que està experimentant: després d'una molt bona estrena -amb deu milions de seguidors- el descens ha estat constant i dilluns el novè capítol es va conformar amb menys de 5,5 milions d'espectadors.

El cas de Pan Am no és gaire més esperançador: d'onze milions va passar a estar per sota dels tres, i fins i tot una de les actrius, Karine Vanasse, va anunciar a Twitter, abans de Nadal, que ni tan sols s'acabaria d'emetre la primera temporada. Ràpidament, la cadena ABC va desmentir-ho -i, en efecte, tots els capítols rodats van veure la llum- i va assegurar que fins al maig no es prendria cap decisió sobre el futur de la producció.

A l'extrem contrari hi ha, en canvi, la britànica Downton Abbey . Davant l'èxit de públic i crítica -ha guanyat sis Emmy i el Globus d'Or a la millor minisèrie-, la productora ha renovat el contracte dels actors fins a la cinquena temporada. De moment se n'han emès dues, i la tercera, actualment en rodatge, està prevista per a la tardor.

stats