06/07/2014

Fab10: 10 experiències catalanes de fabricació digital

3 min
El Fabee City Car

Com sempre, fent clic al nom de cadascun dels projectes accedireu a la web, on trobareu més informació.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

1. Labs3D. En aquesta botiga de Barcelona (carrer Ample, 12) us poden escanejar de cos sencer i obtenir una figura vostra en miniatura. Els preus van dels 99 euros als 270 euros segons la mida de la reproducció.

2. FabCafe Barcelona. Quan la majoria de cases encara no tenien accés a internet, anàvem a connectar-nos als cafès internet. Els FabCafe responen al mateix concepte, aplicat ara a la fabricació digital. Hi portes el teu disseny digital i ells te'l materialitzen amb una impressora 3D mentre tu esmorzes.

3Made4U. Un emprovador virtual d'ulleres que escaneja en tres segons el rostre de la persona permet veure en pantalla com li queda cada model de muntura i, un cop triada, la fabrica de forma personalitzada amb una impressora 3D. En el projecte paneuropeu hi participen l'empresa catalana Indo i el centre tecnològic Ascamm.

4Cyborg Beast. Una mà prostètica feta d'ABS que permet a les persones sense dits agafar objectes i manipular-los. La creació original de Jorge Zúñiga ha estat adaptada aquí per MakerConvent, el laboratori de fabricació digital del Centre Cívic Convent de Sant Agustí.

5Foodini. Una impressora 3D d'aliments. En comptes del plàstic habitual, aquí les matèries primeres són comestibles, des de xocolata per a bombons fins a formatge per a hamburgueses o salsa de tomàquet per a pizza. Es tracta d'evitar les tasques culinàries repetitives i d'aconseguir formes impossibles amb els procediments convencionals d'elaboració. A 3DigitalCooks trobareu un recull d'avenços en la fusió del món digital i la cuina.

6. OpenKnit. La primera màquina tricotosa de codi obert, creada per Gerard Rubio: els plànols per construir-la es poden descarregar lliurement. Va acompanyada del programa Knitic de Mar Canet i Varvara Guljajeva, i hi ha repositoris digitals de dissenys de roba, com DoKnitYourself.

7RepRapBCN. Aquesta impressora 3D de la fundació CIM de la UPC és capaç d'imprimir una bona part de les seves pròpies peces. Admet diversos materials i costa 740 euros en forma de 'kit', i 990 euros ja muntada, a punt per començar a funcionar.

8Xarxa Municipal d'Ateneus de Fabricació de Barcelona. L'Ajuntament de Barcelona ha habilitat a les Corts (carrer de Novell, 78) i a Nou Barris (avinguda dels Rasos de Peguera, 232) dos locals equipats amb impressores 3D, màquines de tall i mecanització i aplicacions de disseny per oferir formació en fabricació digital i serveis de producció a petita escala. L'alcalde Trias ha promès per a l'any que ve un tercer Ateneu, situat a la Barceloneta i dedicat a les energies renovables.

9. KdUINO. Una boia estanca que conté sensors per mesurar la qualitat de l'aigua marina. Les dades es transmeten amb sistema sense fil a una aplicació mòbil. Costa uns 200 euros, gràcies a l'ús de l'ordinador Arduino i altres components de codi obert.

10. Fabee City Car. El FabLab de l'IAAC de Barcelona col·labora amb HP i cinc FabLabs d'altres països en la creació d'aquest cotxe urbà amb carrosseria de bambú modular i personalitzable, basat en el xassís OSvehicle. Els plànols es podran descarregar i modificar per adaptar-los a cada necessitat.

La llista és només una selecció de projectes. Si heu anat aquest cap de setmana al FabFestival, us convido a explicar en els comentaris al peu el que us ha interessat més del que hi hàgiu vist.

stats