NOUS MODELS PER A L'INDÚSTRIA AUDIOVISUAL
Mèdia 18/05/2011

Un festival de cinema que es pot copiar

Avui s'obre el festival BccN, que projecta obres Creative Commons. Segons els organitzadors, aquesta alternativa al copyright és només "una nova manera de fer el mateix que es feia sempre, el bon cinema".

Auri Garcia Morera
1 min
En la seva segona edició, el festival tindrà un total de vint obres, entre ficció, documentals i curts. És el doble que l'any passat.

Barcelona.Aquesta tarda es dóna el tret de sortida a un festival molt diferent, que projecta pel·lícules amb llicències Creative Commons. L'objectiu és potenciar aquest tipus de llicències, una alternativa al copyright en què no queden tots els drets reservats, sinó només alguns. Per exemple, permet la còpia de les obres sempre que no hi hagi ànim de lucre, cosa que farà que el festival mateix també es pugui copiar.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El director de programació del BccN, Andreu Meixide, explica que l'organització "no només ho permet, sinó que ho potencia". Amb la frase "Copia aquest festival" com a lema, ofereixen l'opció de descarregar les pel·lícules a entitats de tot el món que en vulguin fer projecció, amb la condició que no cobrin entrada.

La programació d'enguany del BccN, que inclou un total de vint obres, serà molt variada. "Tenim des del documental social fins a la pura ficció", explica el director de programació. A més, el festival vol potenciar "un format que estava bastant marginat, el migmetratge". Es tracta de pel·lícules de 30 o 40 minuts que, segons diu Meixide, "estan fora del circuit convencional i que reben molta acceptació en aquesta nova forma de distribució".

Entre les obres més destacades hi ha el documental musical An island , de Vincent Moon, que ha realitzat vídeos musicals per a REM i Tom Jones, entre d'altres, i que Meixide assegura que és "molt reconegut". A més, també s'hi podrà veure el documental ¡Copiad malditos! . Segons diu Meixide, es tracta d'una reflexió "sobre els conflictes morals o ètics que hi ha al voltant dels drets d'autor en l'era digital". Uns conflictes per als quals, segons els impulsors de Creative Commons, aquest tipus de llicències són una solució.

stats