Mèdia 23/08/2012

Un fisioterapeuta massa heterodox

La sèrie Frágiles ha ajudat a popularitzar la figura del fisioterapeuta. Però els professionals del sector es queixen perquè algunes de les pràctiques que hi apareixen són contràries a l'ètica professional.

àlex Gutiérrez M.
2 min
Santi Millán dóna vida a un fisioterapeuta a Frágiles, la sèrie que emet Telecinco els dijous a la nit.

BARCELONA.Si el fisioterapeuta que interpreta Santi Millán a Frágiles estigués col·legiat, ja acumularia diverses sancions per mala praxi. Així ho confirma Manel Domingo, degà del Col·legi d'aquest col·lectiu a Catalunya. "Entenent que es tracta d'una sèrie de ficció, hi ha alguns problemes tècnics grans que ens han deixat perplexos", explica. En concret, el fet que el personatge prescrigui un medicament o variï les dosis d'un tractament està fora de les seves atribucions. "L'element psicològic també està molt sobredimensionat. L'excés de proximitat presentaria un problema ètic".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Un parer semblant expressa Carlos Escolà, president de l'Associació de Centres de Fisioteràpia de Catalunya: "La imatge que ofereix de la nostra pràctica està deformada. El personatge és un doctor House de la fisioteràpia, però en realitat nosaltres no diagnostiquem, sinó que apliquem un tractament". Amb tot, considera que la sèrie ha ajudat a donar a conèixer un tipus de professional que no apareix habitualment a la televisió.

Altres problemes que hi veuen els professionals estan derivats de la necessitat de comprimir un cas en els pocs minuts d'un capítol. "En un dels episodis semblava que curar una paràlisi era possible de manera gairebé instantània. No és un aixeca't i camina, malauradament. És un procés llarg i tediós, per al qual cal un equip multidisciplinari".

La xarxa reacciona

La sèrie ha estat comentada àmpliament a Twitter i alguns professionals hi han abocat també allà les seves reserves sobre com queda reflectida aquesta disciplina. Un d'ells és David Aso, un barceloní establert a Astúries que, en conversa amb aquest diari, reconeixia que la sèrie "reflecteix una certa ignorància sobre la professió". "Sembla que només ens dediquem a fer massatges i això crispa, perquè la nostra formació és més àmplia. Jo, per exemple, estic especialitzat en neurologia", diu Aso. Aquest fisioterapeuta recorda també un episodi en què el personatge deixa caure un pacient a terra. "Això seria una molt mala pràctica, perquè hi ha un risc evident de fracturar-li algun os".

Frágiles s'emet per Telecinco els dijous a la nit. A Catalunya, els quatre capítols que han emès han aconseguit una audiència mitjana de 265.000 espectadors i un share del 13,7%. Aquest diari ha contactat amb la cadena, que ha declinat valorar el tema.

stats