Mèdia 22/09/2011

El representant de CiU al consell de RTVE diu que no sabia que votava un control previ dels informatius

Josep Manel Silva diu que era partidari d'ajornar la votació, però hi va votar a favor. El conseller proposat per ERC, Francesc Bellmunt, es va abstenir i també argumenta que l'únic objectiu és veure els continguts dels informatius després de ser emesos

Ara
3 min

BarcelonaPenediment al consell d'administració de RTVE hores després d'haver aprovat que els consellers, nomenats a proposta de partits i sindicats, puguin accedir al sistema informàtic que controla la preparació dels informatius. Anuncien que ho tiraran enrere els representants del PP –que són quatre– i també és partidari de revocar la decisió el conseller nomenat a proposta de CiU, Josep Manel Silva.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En una entrevista a RAC1, Silva ha reconegut que li "hauria agradat que les coses anessin d'una altra manera", i que s'ha malinterpretat la intenció de la seva votació, ell només va votar a favor que hi hagi més informació de RTVE per als consellers.

Ell mateix ha explicat que va proposar que la votació s'ajornés "fins que algú del departament d'informatius expliqués en què consisteix el programa informàtic" al qual es va acordar que els consellers podrien accedir, l'iNews. Tanmateix, la votació es va fer igualment i Silva hi va votar a favor. Quan la periodista Glòria Serra –que participava a El món a RAC1 mentre entrevistaven Silva– ha explicat que l'iNews permet seguir la preparació de les notícies abans que s'emetin els informatius, el conseller ha assegurat que aquest tipus de control en temps real no és el que es volia i ha avançat que plantejaria revocar la votació en la pròxima reunió del consell. Poc després, els consellers del PP també han anunciat la seva marxa enrere.

Silva també ha traslladat la responsabilitat als consellers del PSOE, que es van abstenir en la votació. Segons Silva, si ells s'hi haguessin oposat això no hauria prosperat.

Tant el representant proposat per CIU al consell d'administració de RTVE com el d'ERC, Francesc Bellmunt, també entrevistat a RAC1, han assegurat que no tenen cap intenció de controlar ni pressionar políticament els treballadors de RTVE.

Bellmunt ha negat que els consellers de l'ens hagin demanat tenir accés al contingut dels informatius abans que s'emetin, tal com han informat tots els mitjans de comunicació (inclòs TVE).

En declaracions a RAC1, Bellmunt assegura que només han reclamat tenir accés al programari d'edició de notícies per poder fer-ne fer un seguiment posterior, sense voluntat d'interferir-hi. "A Madrid no hi ha CAC i la nostra feina és analitzar els continguts de RTVE i la proporció amb què apareixen els partits, per garantir la pluralitat, per això fa quatre anys que demanàvem tenir accés als continguts a posteriori", ha dit Bellmunt.

El conseller d'ERC ha negat taxativament que hagin demanat observar en temps real (abans de la seva emissió) els continguts. També en aquest cas, Glòria Serra, que havia treballat a TVE, ha explicat el funcionament de l'iNews i ha desmentit Bellmunt, no pel que fa a les seves intencions però sí pel que fa als efectes reals del que s'ha aprovat.

Bellmunt ha argumentat que, si no tenen una informació directa i cronometrada sobre els continguts han de veure "els CD" que la cadena els envia amb els informatius enregistrats. "És clar, si hem de treballar així...", s'ha queixat. Segons aquest argument, el que fa quatre anys que reclamen els consellers és més facilitats per treballar.

Tot i això, Bellmunt ha explicat que no va ser present a la votació i no coneix de primera mà el contingut de la reunió. El representant d'ERC assegura que va delegar el vot (una abstenció). No ha volgut revelar a qui li va delegar el vot, però tampoc ha renegat d'aquest vot, ja que segons ell es tracta d'una qüestió purament logística.

stats