Mèdia 25/08/2012

El govern espanyol reactiva la fusió Antena 3 - La Sexta

Hi haurà duopoli, finalment, en el panorama televisiu espanyol. El consell de ministres va decidir ahir rebaixar les exigències imposades per Competència a l'operació de fusió entre Antena 3 i La Sexta.

àlex Gutiérrez M.
2 min
El govern espanyol reactiva  la fusió Antena 3 - La Sexta

BARCELONALa maquinària política s'ha imposat a la tècnica i el consell de ministres va decidir ahir treure del coma l'operació de fusió entre Antena 3 i La Sexta. Les dues operadores televisives havien renunciat a l'operació -encara que fos de paraula, com a mesura de pressió- , ja que consideraven inacceptables les condicions imposades per la Comissió Nacional de la Competència.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquestes limitacions eren un inconvenient, sobretot, per a la comercialització conjunta de la publicitat: exigien, per exemple, que cadascun dels canals principals tingués la seva empresa dedicada a la venda d'anuncis. L'objectiu és impedir que, en controlar el 40% aproximat del mercat publicitari, es forci els anunciants a la contractació de paquets publicitaris que abracin tots els canals. Els anunciants han expressat repetides vegades la seva por que una situació de duopoli a Espanya -cal recordar que TVE va renunciar a la publicitat- comporti una pujada de preus que consideren inassumible. El sector calcula que entre Mediaset i Antena 3 controlaran el 80% de la inversió publicitària.

El dictamen "dur" de Competència va ser rebutjat tant per La Sexta com per Antena 3. Han estat els contactes polítics del president d'Antena 3, José Manual Lara, el que ha aconseguit desencallar l'operació. Un cop aconseguit el plàcet, les dues operadores poden rematar l'operació ràpidament, ja que els seus respectius òrgans de direcció han aprovat la fusió.

El grup resultant controlarà set televisions en obert (Antena 3, Neox, Nova, Nitro, La Sexta, Explora i La Sexta 3) i també una de pagament, en règim de lloguer (GolT). Les televisions en obert van sumar al juny un 24,4% d'audiència, un 7% del qual provenia dels tres canals de La Sexta. Hauran de fer front al gegant sorgit fa dos anys com a resultat de la fusió de Cuatro i Telecinco, que va sumar un 31,8% de l'audiència.

Les privades no perdran canals

El consell de ministres d'ahir va presentar l'acord a què ha arribat amb Uteca (la patronal que aplega les televisions privades) segons el qual no caldrà que renunciïn a canals, tal com estava previst, per tal d'alliberar espai radioelèctric i posar-lo a disposició del consum d'internet mitjançant la xarxa 4G. L'escull se salvarà comprimint més la imatge: es perdrà una mica de qualitat però es podrà compactar més els canals televisius.

stats