COMUNICACIÓ
Mèdia 01/04/2011

'The Guardian' diu que "la pròspera Catalunya" desplaça "els rebels bascos" en la lluita sobiranista

El diari britànic assegura en un reportatge que la "turbulenta història" entre Espanya i el País Basc ha fet que els catalans se sentissin ignorats

Redacció
2 min
The Guardian divendres 1 abril

BarcelonaEl diari britànic The Guardian publica avui un reportatge sobre la situació política a Catalunya, centrada en el debat identitari i en les aspiracions independentistes d'una part important del país.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El reportatge assegura que "la pròspera Catalunya podria desplaçar els rebels bascos" en la lluita sobiranista. "La turbulenta història entre Espanya i el País Basc ha fet que els catalans se sentissin ignorats", afegeix el rotatiu.

El periodista Julian Glover, autor de l'article, fa un breu repàs històric dels orígens nacionals de Catalunya al marge del regne de Castella. "Espanya, com la Gran Bretanya, és una amalgama inestable i desequilibrada", diu el text.

Per explicar el sentiment de molts catalans, Glover fa referència a la multitudinària manifestació del 10-J passat, arran de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut.

El periodista precisa que "dos terços dels catalans ara no volen la independència", però afegeix tot seguit que la situació està canviant i que "la marea està anant contra Espanya".

CiU, cada vegada més favorable

El reportatge també explica la diferència entre el mapa polític basc i català i recorda que al Principat la majoria de partits són nacionalistes. Afegeix que CiU "és cada vegada més favorable a una ruptura total" amb Espanya i que "també ho són alguns socialistes catalans".

Al llarg del reportatge el periodista expressa molts dubtes sobre algunes de les tesis defensades per la majoria de les forces polítiques catalanes per denunciar el dèficit fiscal o el greuge en inversions. Diu l'article: "Em pregunto si el sentiment d'injustícia dels catalans no és exagerat. Catalunya és plena d'autopistes, de nous ferrocarrils i d'aeroports de grans dimensions: no és un signe que Madrid s'ha gastat els diners en una altra banda". El diari també troba "ingenus" els catalans per "pensar que es faran rics" fora d'Espanya.

Glover arrenca el seu retrat de Catalunya a Figueres, símbol –assegura– de la connexió amb Europa gràcies a la nova estació del TGV.

Entre els polítics i periodistes amb qui ha parlat el rotatiu britànic hi ha Pilar Rahola, que creu que "els catalans es troben en una fase de perplexitat i desencant".

En canvi, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, es queixa: "Estem intentant construir una frontera amb Espanya, no només física, sinó cultural". I afegeix: "Catalunya està més tancada que abans. No vull viure a Kosovo".

Glover conclou que la participació electoral a Catalunya no és gaire alta i que en realitat els polítics "van a la deriva amb un enfrontament artificial".

Aquest dimarts el Financial Times ja va col·locar en portada un article sobre l'estat de les finances catalanes i les desavinences del Govern amb l'executiu espanyol. Aquest divendres també s'hi ha afegit The New York Times, amb un article titulat "Els dèficits de les regions augmenten les pors sobre Espanya".

stats