PROJECTE DOCUMENTAL
Mèdia 04/03/2012

La història de la televisió a Espanya en 300 testimonis

L'Acadèmia de la Televisió vol reconstruir la història del mitjà a l'Estat a través dels professionals que hi han treballat. Preveu que el resultat sigui la llavor d'un futur museu del mitjà i d'una sèrie.

Albert Castellví Roca
2 min

BARCELONADes del 28 d'octubre del 1956, quan Televisió Espanyola va inaugurar oficialment les seves emissions regulars, centenars de professionals han dedicat la seva vida al mitjà, en aquella o en altres cadenes i tant davant com darrere de les càmeres. Ells són els protagonistes d'una sèrie documental que l'Acadèmia de la Televisió presentarà aquest dimarts i que té com a objectiu repassar la història del mitjà a l'Estat a través dels que n'han estat protagonistes, i conservar un patrimoni cultural que pot tenir un gran valor en futures investigacions sobre la televisió a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El projecte, anomenat Tesoros vivos de la televisión , es va començar a gestar fa dos anys i des de llavors, segons l'Acadèmia, ja s'han entrevistat prop de 120 persones, entre periodistes, realitzadors, productors, programadors, actors, guionistes, càmeres, il·luminadors, escenògrafs, tècnics de so, directors d'art i directius de cadenes de televisió, entre altres. Tots han repassat la seva trajectòria lligada al mitjà i han explicat anècdotes sobre la seva experiència televisiva, que han de permetre resseguir la història de la televisió a Espanya des de dins, a partir de moltes visions individuals. L'objectiu de l'Acadèmia és tancar el projecte d'aquí dos anys més i havent parlat amb unes 300 persones, segons ha explicat a l'ARA el president de l'entitat, Manuel Campo Vidal.

"Per motius d'edat, està desapareixent una generació que va posar en marxa la televisió a Espanya el 1956, va fundar els estudis de Miramar el 1959, va inaugurar les actuals instal·lacions de TVE a Torrespaña el 1982... Aquestes persones han viscut unes experiències úniques i tenen un capital acumulat molt interessant que cal recuperar", destaca Campo Vidal. Per això, l'Acadèmia va sumar-se al programa Tresors Vius que impulsa la Unesco per preservar aquest "patrimoni immaterial de la humanitat", com ho defineix el president de l'Acadèmia.

Pepe Carbajo, vicepresident de l'entitat i director de la sèrie, considera que aquests testimonis són "el material més valuós" de què pot disposar actualment l'Acadèmia. "Els relats de vida dels protagonistes de la història de la televisió a Espanya són testimonis fonamentals per entendre l'evolució del mitjà des del Paseo de la Habana -el carrer madrileny on hi havia la primera seu de TVE- fins als nostres dies", afegeix.

Malgrat que TVE, per la seva trajectòria més llarga, és qui pot aportar més testimonis al projecte, Campo Vidal remarca que la sèrie no se cenyeix únicament a aquesta cadena. Com a exemple, explica que també han entrevistat -o està previst fer-ho- diversos professionals vinculats a TV3, com Francesc Escribano, Carme Basté o Ramon Colom, entre altres.

Base del museu de la televisió

La iniciativa es basa en entrevistes televisives en profunditat a cadascun d'aquests professionals, i el resultat ha de ser un extens arxiu audiovisual que constituirà la base d'un futur museu de la televisió a Espanya. Campo Vidal admet que de moment no hi ha cap previsió concreta sobre com serà aquest museu ni quan es crearà, però té clar que "tot aquest patrimoni s'ha de recollir ara i guardar-lo" per quan el projecte museístic es faci realitat. De moment, el material s'ha posat a disposició de les universitats, i se n'ofereixen fragments a través de la revista i la web de l'Acadèmia, però el seu director deixa la porta oberta al fet que més endavant les entrevistes es puguin veure en algun programa de televisió.

stats