Mèdia 05/04/2017

iCat recull el guant de Santi Vila i tornarà a emetre per la FM

L’emissora recuperarà al setembre les ones hertzianes després d’un ‘exili’ de cinc anys a internet

A. Palés / à. Gutiérrez
4 min
Els presentadors d'iCat.cat

BarcelonaDesprés de cinc anys emetent exclusivament per internet, iCat està llesta per tornar a emetre per la FM. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha aprovat aquest dimecres engegar el mecanisme de col·laboració amb el departament de Cultura que ha de permetre que el canal de música i cultura torni a tenir el seu espai a les ones hertzianes.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L’abril de 2016, el departament de Cultura ja va mostrar la seva bona disposició perquè l’emissora tornés a la FM. Va ser el conseller Santi Vila qui, en la festa del desè aniversari d’iCat, va manifestar la necessitat de rehabilitar com a ràdio hertziana la marca cultural de Catalunya Ràdio. En aquell moment, la conselleria va afirmar que s’estava treballant per buscar la fórmula i no va descartar assumir el cost del seu retorn.

El mes passat, Núria Llorach, presidenta en funcions de la CCMA, va insistir, durant la compareixença davant la comissió de control parlamentari, que l’òrgan estava treballant en aquesta línia.

Tot i així, en l’anunci que ha fet la CCMA només s’avança que el consell de govern de l’òrgan “ha aprovat establir mecanismes de cooperació necessaris” amb Cultura per fer efectiva la tornada d’iCat. L’excepcionalitat de l’acord rau en el fet que, tècnicament, la CCMA no penja de Cultura sinó de la secretaria de Comunicació, adscrita a Presidència.

Fonts de la Corporació expliquen a aquest diari que, de moment, no hi ha una valoració econòmica tancada sobre quant costarà el retorn, ni com es repercutirà entre el departament de Cultura i l’emissora.

En el moment d’abandonar els repetidors, l’estalvi anunciat va ser de 800.000 euros, incloent-hi una rebaixa de continguts a la graella. Ara, però, es podrà tornar a les ones per la meitat d’aquest import, aproximadament, ja que en els últims anys, coincidint amb l’estabilització econòmica de la CCMA, s’havien anat recuperant alguns programes. Les principals despeses del retorn són la contractació de més potència per als repetidors i l’augment de la factura de les entitats de cobrament de drets musicals, com la SGAE, ja que l’aparició d’un nou canal de distribució comporta també una factura més elevada.

El conseller de Cultura, Santi Vila, i Saül Gordillo, director del grup d’emissores de Catalunya Ràdio, han celebrat la noticia del retorn al programa Estat de Gràcia. En la seva intervenció, el conseller ha afirmat que la recuperació de l’emissora és la resposta a la indústria cultural, que des de feia temps reclamava un aparador mediàtic. “És molt important que la cultura impregni la programació dels mitjans públics”, ha remarcat Vila.

Per la seva banda, Gordillo ha recordat que des de la direcció del grup d’emissores sempre es va assumir el retorn com un repte de la presidència que va assumir el 2016. A més, ha afirmat que amb l’acord es respon a les demandes dels oients, que reclamaven més visibilitat dels continguts culturals. En el mateix sentit s'ha manifestat el director d’iCat.cat, Carles Aledo, que ha assegurat que l’emissora fa una important tasca de difusió de l’escena cultural catalana que ningú més fa a la FM.

iCat va néixer el 2006 com una emissora multimèdia per FM i internet per substituir Catalunya Cultura, una proposta que no acabava d’enlairar-se en audiència. Sis anys després, l’octubre del 2012, la CCMA va comunicar que la ràdio interrompia les seves emissions per FM i que passava a ser una emissora exclusivament online per tal “d’optimitzar recursos”.

La decisió formava part d’un pla de mesures impulsat per la Corporació per retallar la seva despesa, que va incloure també la fusió dels canals Super3 i 33 en una única freqüència de televisió. Alhora s’assegurava que amb aquesta nova etapa de la cadena iniciava un procés d’adaptació a un “nou model de consum de ràdio”.

En el moment de suspendre les emissions per ràdio d’iCat, l’emissora costava 1,6 milions d’euros (incloent-hi el transport del senyal i els continguts).

En l’anunci de la represa de les emissions per les ones, la CCMA ha recordat que la mesura que es va prendre llavors era “provisional i reversible, vinculada a la superació de l’etapa de màxima contenció pressupostària viscuda pel sector públic de Catalunya”. És per aquest motiu, argumenten, que s’ha conservat la freqüència des de la qual havia emès fins llavors iCat fm. De fet, des del seu pas a internet, al dial 92.5 només es podia sentir un xiulet per evitar que fos ocupat per emissores pirates.

El precedent de la Xarxa

En el camí de retorn a la FM, iCat ha viscut alguns moments d’esperança. L’any 2013, Catalunya Ràdio va arribar a una entesa amb la Xarxa perquè alguns dels seus programes es poguessin emetre a través de les ones hertzianes.

Sobre com serà la futura programació de la ràdio, Gordillo ha afirmat que la intenció és repensar el que es feia fins ara. “Hi ha nous aspectes que hem d’incorporar perquè la ràdio d’avui no és la de fa 10 anys -ha explicat-. Ens hem d’adaptar als nous hàbits de consum de la nostra audiència, un públic més jove que el de Catalunya Ràdio que ens exigeix ser molt innovadors i imaginatius en la nostra proposta”, ha conclòs el directiu.

stats