SANT JORDI 2011
Mèdia 23/04/2011

Els imprescindibles d'aquest any

3 min
Diferent intenció Per Sant Jordi conviuen les grans apostes de les editorials amb els llibres mediàtics.  I també hi ha lloc per a aquelles obres que, sense ser eminentment comercials, es mereixen una oportunitat per la seva alta qualitat.

5 Èxits previsibles

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La previsibilitat no treu la qualitat. Algunes de les últimes novetats editorials combinen una lectura accessible amb rigor i mestratge en l'escriptura.

Ramon Solsona 'L'home de la maleta'

El relat d'una perplexitat: la de l'antic músic d'orquestra que decideix passar una temporada a casa d'una de les seves tres filles. Descobrirà que els temps canvien de pressa i que les seves filles es mouen en unes coordenades que no entén. Solsona, que va guanyar el Sant Jordi amb aquesta obra, ofereix una narració fluïda i sense complexos lingüístics: no ha estalviat modismes heterodoxos per fer creïble el seu veterà personatge.

Albert Espinosa 'Si tu em dius vine, ho deixo tot... però digues vine'

Espinosa aprofundeix en el seu univers centrat en la infància, en aquest cas a partir d'un protagonista que es dedica a buscar nens perduts. El creador de Polseres vermelles s'ha centrat en els traumes del passat i a saber valorar les coses que realment importen.

Najat El Hachmi 'La caçadora de cossos'

Després de L'últim patriarca , El Hachmi desentrella ara els mecanismes de la sexualitat femenina amb una obra franca i sense embuts, a partir d'una dona que intenta refer-se d'una carència emotiva.

Javier Marías 'Los enamoramientos'

Després de la magna Tu rostro mañana (1.600 pàgines), Marías ha recobrat l'alè literari per oferir una obra breu però concentrada sobre l'amor i les seves derivades. I també sobre els fantasmes, figura literària ja clàssica en Marías i que l'emparenta amb la millor tradició saxona.

Eduardo Mendoza 'Riña de gatos'

Situada en el convuls Madrid de la preguerra, Eduardo Mendoza ofereix la seva habitual barreja d'humor costumista i recreació històrica farcida de comentari social.

5 Llibres tapats

Hi ha vida més enllà de les grans apostes editorials. I joies que mereixen una segona oportunitat.

Eduard Márquez 'L'últim dia abans de demà'

Una mirada dolorosa al passat, amb la mort d'una filla com a teló de fons, a partir de petites escenes soltes.

Jordi Llovet 'Adéu a la Universitat'

Un dels savis més savis explica per què les humanitats estan naufragant.

Don DeLillo 'Punt Omega'

La música feta novel·la: minimalisme hopperià per a una reflexió sobre la violència sorda.

Ian McEwan 'Solar'

El canvi climàtic pot ser explicat a partir d'un embolic de faldilles protagonitzat per un premi Nobel apàtic.

Cristina Fallarás 'Las niñas muertas'

L'exploració del mal no és sempre digerible, però Fallarás sap enganxar el lector amb una prosa àgil i esmolada.

5 Mediàtics

L'etiqueta mediàtica és prou àmplia per aixoplugar llibres de temàtica molt variada: des de tesis divulgatives fins a contes humorístics, passant per un probable bestseller.

Joaquim Maria Puyal 'Aicnàlubma'

Puyal justifica l'apel·latiu de mestre que el sol precedir amb un assaig lúcid sobre l'estat actual de la televisió. Profund i rigorós, però amb una clara voluntat de fer-se entendre i interessar, Puyal reflexiona sobre els mecanismes que han dut a la banalització dels continguts audiovisuals.

Eloi Vila 'Una paraula de més'

El periodista Eloi Vila salta de les intrigues medievals de L'any del senyor a una història negra i contemporània, farcida d'amenaces i traïcions, que protagonitza un fotògraf en hores més que baixes. Lisboa, el Garraf o Camprodon són alguns dels escenaris d'aquesta història que furga també en les dificultats d'enfrontar-se a un mateix.

Pilar Rahola 'La república islàmica d'Espanya'

La periodista ofereix un llibre que resumeix més de quinze anys de denúncia contra aquella part de l'islamisme que ataca els valors democràtics i els drets de la dona.

Manel Fuentes 'Benvinguts a casa vostra'

La recopilació dels editorials més significatius d' El matí de Catalunya Ràdio serveix també per tenir una breu història d'aquests dos anys d'informació: de les nevades al cas Millet, de la crisi a les revoltes als països àrabs.

Crackòvia 'Amb conte!'

Versionar contes clàssics sempre dóna joc, i la sacsejada està assegurada si qui ho fa són els personatges de Crackòvia , que s'infiltren en algunes de les històries més immortals. La Caputxeta Blaugrana, el Peter Pim Pam, el Messifet o Mourinhotxo són alguns dels personatges que han passat pel distorsionador filtre crackovià.

stats