NOUS FORMATS DE TELEREALITAT
Mèdia 08/06/2011

'El jefe', d'incògnit entre els treballadors

Aquesta nit, a les 23.00, s'estrena a l'Estat espanyol un nou format de reality laboral, en què executius de grans empreses s'infiltren entre els seus empleats per descobrir com rendeixen.

Auri Garcia Morera
2 min
'El jefe', d'incògnit entre els treballadors

Barcelona.Donald Trump es va inventar un dels primers programes de telerealitat que se centrava en l'àmbit laboral, The apprentice , que en la versió espanyola es va dir El aprendiz . El protagonitzava Trump en persona, amb Lluís Bassat com a substitut en l'adaptació, i era un concurs per seleccionar un empleat per a una de les seves empreses.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El nou programa d'Antena 3, El jefe , té la mateixa temàtica però un plantejament molt diferent. En aquest cas, el cap es relaciona amb els seus treballadors actuals, i el desenllaç pot ser un ascens o una millora contractual, però també un acomiadament. Segons diu Vicens Llinares, director d' El jefe , aquest programa "no té gaire a veure" amb el de Donald Trump, ja que "en aquest cas són llocs de treball reals".

Gravat ja fa alguns mesos, El jefe consta de dos capítols, centrats en dos empresaris: Pedro Rodríguez Villanueva, director general del grup Villanueva, i Benjamín Sanz, soci fundador del grup Campanas. En tots dos casos, segons explica el director del programa, els dos caps "van fer feina dura i ho van passar malament".

Entre altres coses, Villanueva va passar un dia preparant ciment en una obra i un altre podant arbres en un camp de golf del grup, mentre que Sanz va treballar darrere d'una barra de bar portant gots, i també va fer una visita a Mercavalencia un dia a les cinc del matí. Segons Vicens Llinares, tant l'un com l'altre "van acabar baldats".

Infiltrats per prendre decisions

Els responsables de les empreses canvien els despatxos per feines més dures durant una setmana, tot i que l'objectiu no és experimentar les dificultats que pateixen els seus treballadors, sinó descobrir com rendeixen i actuar en conseqüència. Per aquest motiu, quan assumeixen aquestes tasques, ho fan d'incògnit, fent-se passar per aturats de llarga durada que estan protagonitzant un documental.

El director d' El jefe explica que els càrrecs intermitjos de les dues empreses sí que sabien que els dos nouvinguts eren els seus màxims superiors. "Però les persones que van estar treballant al seu costat no ho sabien", afegeix. De fet, tots dos empresaris "tenien especial interès en el fet que ningú descobrís la seva identitat", explica Llinares.

Després de conviure durant una setmana amb els seus treballadors i conèixer de primera mà els seus problemes, un dels dos empresaris es va replantejar un expedient de regulació que ja estava en marxa, i hi va haver treballadors amb contracte temporal que es van veure recompensats amb un contracte indefinit.

Però no tot són bones notícies. En paraules del director, "hi ha més premis que pals, tot i que també hi ha pals". Per exemple, el cas d'un treballador d'una de les discoteques del grup Campanas, que va acabar sent acomiadat després que el cap i les càmeres l'enxampessin "fent una pirula molt greu". Quan se li pregunta si no té remordiments, Llinares no dubta, ni per un moment, que la decisió estava justificada.

stats