MITOMANIA TELEVISIVA
Mèdia 22/01/2012

Els lectors escullen Joel Joan

àlex Gutiérrez M.
3 min
AGILITAT I BREVETAT  Plats bruts va importar algun dels elements de la sitcom anglosaxona: episodis curts i diàlegs sense treva.

Els lectors de l'ARA han votat aquesta setmana les seves sèries en català preferides. El resultat és inapel·lable: Plats bruts s'emporta la palma amb el 41,8% dels vots. Joel Joan, el seu creador, té motiu de doble alegria, ja que la segona va ser Porca Misèria . La llista de semifinalistes es va elaborar a partir de prop d'un miler de suggeriments fets a l'Ara.cat i a les xarxes socials. En total 8.658 internautes van votar les 10 finalistes i, sobre aquesta llista, 10.078 lectors han decidit els resultats.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

1. Plats bruts

4.218 vots (41,8%). 1999-2002

Un solter de 34 anys que ha de compartir pis perquè té un contracte porqueria en una emissora de ràdio. Un jove de casa bona que s'emancipa però s'endú l'assistenta rondinaire. I una veïna ben excèntrica que viu en una caseta de fusta al terrat. Aquests eren els personatges principals de Plats bruts , una de les primeres comèdies de situació feta en català amb inspiració anglosaxona: episodis curts, escenaris recurrents i fiar-ho tot a uns diàlegs trufats de gags que se'n fumen dels tics de la societat de l'època i també d'alguns tòpics del catalanisme. Creada per Joel Joan i Jordi Sánchez.

2. Porca Misèria

1.678 vots (16,6%). 2004-2007

Joel Joan també és protagonista i creador de la segona sèrie més votada. En aquest cas no s'abandona l'humor però el que hi domina és el regust agredolç. Porca Misèria explorava coralment les vides d'uns joves que rondaven la trentena i afrontaven els reptes d'entrar ja inequívocament a l'edat adulta. La sèrie es beneficiava de la pinya que feien els actors i traslladava a la televisió la complicitat que traspua en les companyies teatrals, especialment en el cas de Joel Joan, Roger Coma, Mercè Martínez, Julio Manrique i Clara Segura.

3. Teresina SA

787 vots (7,8%). 1991

Les Teresines eren tres germanes jubilades que vivien juntes en un pis i compartien també el noble ofici de la xafarderia veïnal, a part d'ocasionals immersions en l'economia submergida. La resta d'inquilins de la finca també eren força pintorescos. Produïda per La Cubana, el repartiment incloïa Santi Millán i José Corbacho.

4. La memòria dels Cargols 786 vots (7,7%). 1999

L'evolució d'una nissaga catalana des del segle XIII fins a l'actualitat servia de fil conductor per explicar alguns dels esdeveniments més importants de la història del país. Guerres com les dels Remences, la dels Segadors i la de Successió apareixien retratades per un elenc que incloïa Àngels Poch, Àlex Casanovas, Biel Duran, Pep Cruz, Mireia Aixalà i Joan Lluís Bozzo. De 26 capítols de durada, estava produïda per Dagoll Dagom.

5. Nissaga de poder

655 vots (6,4%). 1996-1998

El culebró més votat ha sigut aquesta creació de Josep Maria Benet i Jornet (amb Lluís Alcarazo) amb trames que incloïen incest, fills secrets, segrestos, suïcidis i una aparent resurrecció. Tot i que hi apareixien la majoria de grans actors del teatre català, va haver-hi una parella que esdevindria eterna: la formada pels germans (i amants) Mateu i Eulàlia Montsolís, interpretats per Jordi Dauder i Emma Vilarasau.

6. Temps de silenci

620 vots (6,1%). 2001-2002

Una altra sèrie que resseguia la història catalana a partir de la fortuna (i la desgràcia) d'una família. En aquest cas es tracta dels Dalmau i el període que cobria va del 1937 a l'any 2000. Aquesta ficció explorava les conseqüències de la postguerra i el difícil encaix social de les onades migratòries dels anys cinquanta.

7. Polseres vermelles

421 vots (4,1%). 2011

L'univers Albert Espinosa convertit en sèrie. Aquesta història sobre un grup de nois que coincideixen en un hospital a causa de les seves malalties va ser una de les revelacions de la temporada i té previst continuar-ne tres més. Ha aconseguit èxit internacional: se'n prepara una versió en anglès, produïda per Steven Spielberg.

8. Infidels

331 vots (3,2%)

2009-2011

Una altra sèrie sobre la segona joventut (i el tràngol de deixar-la enrere) però en aquest cas amb inequívoc accent femení. Íngrid Rubio, Montse Guallar, Montse Germán, Aina Clotet i Sílvia Bel protagonitzaven aquesta història sobre relacions amoroses.

9. El cor de la ciutat

292 vots (2,8%). 2000-2009

Va ser el culebró més llarg de tota la història de TV3, amb 1.906 capítols. També una de les més vistes, ja que alguns episodis van arribar als 800.000 espectadors i unes quotes d'audiència del 50%. A diferència de Nissaga , les històries d' El cor eren menys extremes i se centraven en les situacions quotidianes d'una colla de personatges de barri.

10. Tres estrelles

290 vots (2,87%). 1987-1988

Joan Gràcia, Carles Sans i Paco Mir, és a dir, el Tricicle, van esprémer totes les possibilitats còmiques en un impossible hotel de tres estrelles on era pràcticament impossible trobar-hi confort. Amb el seu habitual humor basat en el gest, molt pròxim a l' slapstick que poblava el cinema als anys 20, el trio va interpretar més de 60 personatges, alguns dels quals eren recurrents de capítol en capítol.

stats