Comunicació local
Mèdia 12/12/2011

La televisió pública del Maresme retallarà un 30% el pressupost per poder "salvar-se"

Cabrils, Teià i Llavaneres es desmarquen del projecte i l'any 2012 només participaran set municipis, la meitats dels membres fundacionals

Acn
2 min

MataróLa situació financera dels ajuntaments del Maresme està obligant a replantejar el projecte de televisió pública comarcal. Els municipis arrosseguen quotes impagades per valor de més de 200.000 euros i el Consorci Digital Mataró-Maresme, gestor del canal de televisió, ha dit prou. "No ens endeutarem més per fer televisió", afirma el president de l'ens, Joan Mora. La primera mesura que es planteja per "salvar" el projecte és una reducció del pressupost, i per tant de les quotes, del 30% pel 2012. Tot i això, hi ha municipis que no renovaran el seu compromís, com Cabrils, Teià i Llavaneres. Ara, només set municipis participaran de la televisió pública del Maresme, la meitats dels que la van fundar.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El centre cívic Pla d'En Boet de Mataró, antiga seu dels estudis del canal de televisió pública del Maresme, ha estat l'escenari aquest dilluns d'un ple extraordinari del Consorci Digital Mataró-Maresme per debatre sobre el futur del projecte. Les conclusions són clares: mantenir la televisió pública, però amb un pressupost més ajustat.

El president de l'ens i alcalde de Mataró, Joan Mora, reconeix que "tots" els ajuntaments, en major o menor mesura, tenen quotes endarrerides que deuen al Consorci. En total el deute dels municipis supera els 200.000 euros, que el Consorci té dipositats en una pòlissa de crèdit per poder fer front a pagaments, com ara les nòmines dels treballadors.

Al deute del ajuntaments, a més, cal sumar-hi uns 47.000 euros que deu el Consorci Teledigital Maresme Nord, que gestiona el segon canal de la comarca, en vies de desaparició. Aquest és, per Mora, el límit al qual es podia arribar i afirma que si es vol continuar fent televisió pública haurà de ser sense generar nou endeutament. "La gent no ho entendria que ens endeutéssim més", afegeix.

Davant d'aquest escenari "complex", Mora ha posat sobre la taula una reducció del pressupost pel 2012, i per tant també de les quotes dels ajuntaments, del 30%. L'any 2011 aquestes aportacions ascendien fins als 660.00 euros. Segons Mora aquesta retallada farà possible "salvar" el projecte i, alhora, mantenir el compromís dels municipis perquè continuïn aportant finançament a la televisió pública comarcal.

Tot i això, l'any 2012 el Consorci Digital Mataró-Maresme comptarà amb tres membre menys. Teià ja ha fet efectiva la seva baixa, Cabrils ha anunciat la seva voluntat d'abandonar el projecte i Sant Andreu de Llavaneres aprovarà aquest mateix dilluns en un ple extraordinari la seva baixa del Consorci. Amb aquestes ja són set les baixes que ha patit el Consorci des de la seva fundació l'any 2007.

El 2012, per tant, seran només set els municipis que sostinguin el projecte televisiu, la meitat dels membres fundacionals. L'ens gestor, però, no cessa en l'intent de convèncer pobles importants perquè s'hi sumin, com Vilassar de Mar o Premià de Mar. També s'intenta seduir municipis del nord de la comarca que deixaran de tenir televisió pròpia aviat, quan es consumi el tancament del seu canal, com Calella o Pineda de Mar. "Malauradament no han mostrat cap interès", conclou decebut Joan Mora.

stats