AJUTS PÚBLICS
Mèdia 03/03/2012

El ministeri de Cultura deixa les biblioteques sense revistes en català

àlex Gutiérrez M.
1 min

BARCELONA.Les biblioteques espanyoles deixaran de tenir revistes en català a partir d'enguany. Durant els últims anys les publicacions en català podien ser-hi presents a través d'una subvenció l'import de la qual es transformava en subscripcions. El Tribunal de Comptes va considerar que la fórmula era irregular i que calia reconvertir-la a un contracte ordinari, de compra de subscripcions. El ministeri, però, ha optat per eliminar directament aquest tipus d'ajut i ha promès als editors que obrirà una línia de subvencions directes. La mesura no afecta les biblioteques catalanes, que tenen xarxa pròpia.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Des de l'Appec (Associació de Publicacions Periòdiques en Català) es critica la mesura, "ja que farà que les publicacions perdin una part de la seva difusió i, a més, deixarà les biblioteques sense presència de revistes en català". A més, a hores d'ara encara no saben ni els terminis ni els imports d'aquesta futura subvenció.

En total, hi ha 13 revistes en català que tenen presència a les biblioteques d'arreu de l'Estat. Són capçaleres culturals que van sumar 3.300 subscripcions el 2011, valorades en 128.150 euros.

El grup de CiU ha entrat una proposició no de llei a la comissió de cultura del Parlament, perquè es mantinguin aquests ajuts. A la moció es recorda que "les revistes culturals en català han contribuït de manera fonamental a la revitalització, manteniment i normalització de la nostra llengua". La proposició serà defensada en el ple de dijous que ve per la diputada Montserrat Surroca.

stats