Serveis mínims
Mèdia 29/03/2012

Els mitjans públics secunden la vaga més que els privats

3 min

TELEVISIÓ

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquesta serà la primera vaga general en què les televisions privades no tenen perquè pactar serveis mínims prèviament, ja que la nova llei de l'Audiovisual (en vigor des del maig de 2010) diu que ja no són servei públic essencial. En el cas de TV3, s'ha pactat l'emissió de tres Telenotícies de 15 minuts cadascun, a les 8 del matí, les 3 de la tarda i les 9 del vespre. Tots els canals del grup, a més, oferiran la mateixa programació, que no inclourà publicitat. La resta de la graella seran programes enllaunats.

L'acord és similar al de TVE, que no emetrà programes en directe a excepció de les versions reduïdes dels Telediarios . Això vol dir que cauen espais com Los desayunos de TVE , La mañana de La 1, Corazón , + Gente i també el 59 segundos d'ahir, ja que hauria començat passada la mitjanit i, per tant, dins del dia de la vaga. Al centre de Sant Cugat no s'han establert serveis mínims.

DIARIS

Els sindicats van proposar que els periodistes dels diaris fessin vaga ahir, per tal de visibilitzar-ho en els diaris que han sortit avui. A més, uns 200 professionals es van manifestar a la plaça Sant Jaume. Els diferents sindicats del sector calculaven que, entre els periodistes de premsa, el seguiment havia estat del 70%, però que en el cas de tallers, era superior i pràcticament total. Això no vol dir, però, que no s'hagin pogut imprimir els principals diaris, ja que en alguns casos ho han fet amb dotacions mínimes de personal o bé en empreses gràfiques on sí s'ha treballat aquesta matinada. El dia d'ahir va ser especialment convuls a Zeta, ja que l'anunci d'uns acomiadaments en una de les empreses que té a Madrid va motivar una manifestació a la seu d' El Periódico . Es protestava també per no haver signat encara el preacord que ha de garantir estabilitat laboral al rotatiu a canvi d'una rebaixa en els salaris del personal.

DIGITALS

El cas dels diaris digitals ha estat atípic. Els sindicats del ram van decretar que la vaga en el sector de la premsa escrita impresa es faria ahir. Però cada cop més els diaris no tenen redaccions separades, sinó que els periodistes treballen indistintament per al paper i la web. És el cas de la redacció integrada de l'ARA, de manera que ahir la web va oferir menys notícies que la resta de dies laborables i avui, en canvi, opera amb total normalitat i informa puntualment de l'evolució d'aquesta vaga general. Ahir les principals capçaleres de premsa diària mantenien les seves webs operatives també, sense afectacions evidents més enllà de la minva d'actualitzacions derivada del seguiment de la vaga en cada mitjà. Durant la jornada d'avui les afectacions se centraran, sobretot, en aquells mitjans que no tenen edició en paper i només treballen a internet, ja que ells sí que estan convocats a secundar l'aturada en aquest 29 de març.

RADIOS

Les ràdios privades mantindran la seva graella habitual, tot i que intensificaran la cobertura de la vaga. Així ho han confirmat La Ser i Rac1, que mantenen tots els programes, però amb connexions freqüents. En el cas de La Ser, els butlletins seran cada mitja hora, en comptes de l'horari habitual. Fonts de Rac1 expliquen: "Els dies de vaga general hi ha molt de consum de ràdio, perquè la gent agafa més el cotxe. Per això potenciarem la informació de servei". Pel que fa a Catalunya Ràdio, de 6 a 7 del matí hi haurà un informatiu conjunt amb Catalunya Informació. El programa de Manel Fuentes queda reduït a la franja de 7 a 9 i es mantenen els informatius del migdia (a les 2), vespre (a les 7) i La República (a les 10). La resta serà programació musical o enllaunada. iCat i Catalunya Música connectaran amb la casa mare.

stats