LA SALUT DEL PERIODISME
Mèdia 11/05/2011

La mort de Bin Laden dispara la infografia-ficció

Més enllà d'un recurs visual agraït, les infografies haurien de resultar rigoroses des del punt de vista periodístic. Així ho reclama un manifest signat per experts i periodistes d'arreu del món.

àlex Gutiérrez M.
2 min
1. Abans de l'operació, algunes infografies que van circular a mig món suggerien amb un refugi propi d'una pel·lícula de James Bond. 2. Alguns diaris, com 'El Mundo', especulaven sobre el moment concret d'assalt al dormitori sense basar-se en fets concrets. 3. Una animació editorialitzant de la cadena taiwanesa NMA. 4. 'El País' col·locava una muntanya de fons que va resultar inexistent. 5. El brasiler 'O Dia', i un dibuix amb clara intenció de desacreditar Bin Laden.

Barcelona.L'operació contra Bin Laden va comportar una allau d'infografies als diaris no sempre acurades. Per això un grup de periodistes han promogut un manifest, que han secundat alguns dels principals diaris del món, en el qual es recorda que aquest és un gènere periodístic com qualsevol altre i, per tant, subjecte a les normes deontològiques de veracitat i contrastació.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

José Antonio Giner, un dels promotors del manifest, explica a aquest diari: "La infografia va tenir una enorme popularitat quan la primera Guerra del Golf. L'accés al front de guerra era difícil i molts mitjans, davant la manca de testimonis presencials o reporters en l'escenari de les operacions, van optar per publicar grans mapes en què la ficció i la realitat s'entrecreuaven".

El manifest proposa sis punts per assegurar el rigor en les infografies i recorda que cal vacunar-se contra la doctrina William Random Hearst, que, gairebé un segle enrere, va pronunciar la famosa frase: "Tu proporciona les fotos, que ja et proporcionaré jo la guerra". El text ha estat publicat per l'Institut Nieman, que s'encarrega de fer de consciència crítica dels propis mitjans.

En un dels punts, es recorda: "Les infografies no són il·lustracions, ni són art. Les infografies són peces de periodisme visual que han d'estar governades pels mateixos estàndards ètics que afecten les altres àrees de la professió".

Tothom en surt perjudicat

Giner alerta de la proliferació d'infogràfics poc rigorosos: "La mort d'Ossama bin Laden ha tornat a posar de manifest les limitacions i els riscos de voler informar sense informació". Al seu parer, la cultura dominant en moltes redaccions les porta a cometre aquest tipus d'errors. "Al final, ens perjudiquen a tots: periodistes, mitjans i lectors", assenyala. "Però hi ha molts directors i redactors en cap que volen gràfics al preu que sigui, i acaben imposant l'obligació de presentar infografia-ficció". El periodista i consultor advoca perquè els professionals es neguin a acceptar els encàrrecs o, com a mínim, que no els signin si no tenen les garanties necessàries de veracitat.

Tot i que el manifest va aparèixer ahir i està recollint encara mostres de suport, d'entrada ja partia amb 58 periodistes i experts de 22 països diferents.

stats