Mèdia 09/10/2015

El nou Canal 9, en ‘standby’

L’acord amb els extreballadors, clau per desbloquejar l’engegada d’una nova radiotelevisió pública

Salvador Almenar
4 min
Imatge del dia que la policia nacional va fer efectiu a Canal 9 l’ordre de tancament. Actualment hi ha dos tècnics de la Generalitat Valenciana que es dediquen a fer manteniment dels equips de Canal 9 per tornar a emetre quan sigui possible.

ValènciaAvui és 9 d’octubre del 2015. Una data important per als valencians, no només per la seva transcendència històrica -avui se celebra la Diada del País Valencià-, sinó perquè aquest dia estava marcat en el calendari de molts ciutadans que a partir d’avui aspiraven a poder tornar a veure i escoltar les emissions de Radiotelevisió Valenciana (RTVV). Tot i que aquest era el compromís que durant la campanya electoral van adquirir alguns dirigents polítics com el llavors candidat socialista Ximo Puig -ara president de la Generalitat Valenciana-, la realitat és que els canals per on s’emetia el senyal de Canal 9 i Nou 24 segueixen emetent en negre o barres, respectivament, com des del moment que es va apagar la tele, mentre que a la ràdio el dial que ocupava l’emissora pública valenciana ara ha sigut ocupat per una ràdio sense llicència.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En la pràctica, tot segueix igual que des del 29 de novembre del 2013, dia en què el llavors president, Alberto Fabra, va decidir unilateralment tancar RTVV després que la justícia obligués el seu govern a readmetre uns 1.100 treballadors acomiadats amb un expedient de regulació d’ocupació (ERO) declarat nul. I és que malgrat la voluntat del nou govern valencià de recuperar tan aviat com fos possible el servei públic de radiotelevisió que el PP va suprimir, l’executiu de Puig s’ha trobat amb moltes dificultats legals que entrebanquen l’engegada de la nova tele. Si bé és cert que hi ha tot un entramat legal i judicial que cal resoldre perquè que Canal 9 torni a emetre, el més important per poder accelerar la reobertura de RTVV és arribar a un acord amb l’excomitè d’empresa sobre el model dels nous mitjans públics. Segons les fonts consultades per l’ARA, les sensacions que té la Secretaria Autonòmica de Comunicació, que dirigeix Lydia del Canto -departament que depèn de la Presidència de la Generalitat i que té les competències en matèria audiovisual-, són que el diàleg mantingut amb els extreballadors en les últimes setmanes situa el govern en un “escenari positiu” per seguir avançant en la reobertura de RTVV.

L’arribada a un acord amb la totalitat dels extreballadors, que reclamen la readmissió primer per després poder executar un ERO que redimensioni la plantilla, podria suposar la resolució del conflicte judicial col·lectiu, sempre que el sindicat CGT retirés la denúncia interposada a l’Audiència Nacional contra l’ERO d’extinció.

En mans de les Corts Valencianes

En l’arquitectura legal necessària per donar seguretat jurídica al projecte de la nova radiotelevisió hi està treballant l’Alt Comissionat per a la Reobertura de RTVV, un ens creat per la Generalitat Valenciana al capdavant del qual hi ha el doctor en dret constitucional i expert en comunicació José María Vidal. Aquest comissionat porta treballant més de dos mesos buscant fórmules i alternatives perquè els valencians tornin a tenir uns mitjans públics en llengua pròpia, malgrat que la decisió ara no és exclusiva del govern autonòmic. De fet, la Generalitat va traslladar el debat al Parlament valencià, que serà l’encarregat de definir el nou model de radiotelevisió pública, que segur que comptarà amb un Consell de l’Audiovisual que mirarà d’impedir episodis de manipulació com els soferts a Canal 9.

A les Corts Valencianes hi ha obertes dues vies parlamentàries per reobrir RTVV. La primera i imprescindible és la proposició de llei presentada pels tres partits que donen suport al govern -PSPV, Compromís i Podem- per derogar la llei de tancament de RTVV aprovada amb la majoria absoluta del PP. Aquesta iniciativa legislativa, que comptarà segur amb el vistiplau del govern perquè sigui tramitada al Parlament, es podrà incloure en l’ordre del dia per debatre-la en ple a partir del 17 d’octubre, la data en què acaba el termini que té el govern per emetre el seu criteri sobre la presa en consideració de la proposta.

L’entrada en vigor d’aquesta llei no només deroga la del tancament de RTVV sinó que fixa en un any el termini que tenen les Corts per dictar la llei reguladora dels serveis de radiodifusió i televisió de la Generalitat Valenciana. Un text que naixerà dels treballs d’una comissió parlamentària per on està previst que passin experts del sector audiovisual, representants de les universitats, dels treballadors de l’extinta RTVV i que comptarà amb el suport de l’Alt Comissionat de la Generalitat per a la Reobertura de Canal 9.

Sense data exacta

De totes les fonts consultades per l’ARA, cap s’atreveix a donar una data aproximada perquè Canal 9 torni a emetre. Les previsions més optimistes apunten a l’inici del 2017, tenint en compte que el Parlament té un any per redactar la nova llei. Fins que arribi aquest moment, la llei que s’hauria d’aprovar en unes setmanes, per derogar la del tancament, permetrà a l’administració recuperar de manera provisional el senyal i omplir mínimament el buit que va deixar l’apagada de Canal 9. Seria una tele sense treballadors que emetria continguts d’arxiu. Un projecte que el govern va anunciar a finals d’agost per a aquest 9 d’octubre i que tampoc ha arribat a temps.

stats