PREMSA IMPRESA
Mèdia 17/10/2012

El paper 'couché', ferit

El 2012 capçaleres ja tradicionals com Nuevo Vale i Man han desaparegut dels quioscos. La caiguda de vendes i de publicitat enfonsa més un sector ja tocat pels nous hàbits de consum dels lectors.

Joan Callarissa
3 min
El paper 'couché', ferit

BARCELONA.La revista del cor In Touch ha dit adéu. Però no és la primera, ja que aquest 2012 la caiguda de la inversió publicitària i de les vendes estan fent desaparèixer capçaleres ja tradicionals dels quioscos a través d'expedients de regulació d'ocupació (ERO) que deixen la plantilla -sencera o en part- al carrer, la revista tancada i els lectors sense gaires alternatives en paper.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons expliquen fonts del grup Bauer, propietari d' In Touch , finalment s'ha aprovat un ERO que suposarà l'acomiadament de 17 professionals i el tancament definitiu de la revista, que feia sis anys que es deistribuïa a l'estat espanyol. Tot i això, segons Bauer, en aquest període In Touch mai va ser rendible, cosa que es va veure empitjorada per l'arribada de la crisi.

Malgrat que In Touch es deixi de vendre en paper, l'ERO no suposarà l'acomiadament de tota la redacció. Alguns periodistes seran reubicats en altres revistes del grup, com Bravo , Como Tú , Clan i Peppa Pig . Els afectats -un 27% del total de la plantilla del grup- seran els professionals que més cobraven de cada publicació. Els acomiadats rebran un total de 33 dies d'indemnització, una proposta que ja ha estat acceptada pels treballadors.

Malgrat que ara l'afectada sigui una revista del cor, el fenomen és transversal. Entre les moltes revistes que s'han deixat d'imprimir enguany, n'hi ha de masculines, de videojocs, de juvenils i d'especialitzades en música independent. Algunes, a més, amb molta acceptació dels seus lectors.

L'edició de la revista per a homes Man , del Grupo Zeta, ha estat suspesa perquè els seus propietaris en volen analitzar la viabilitat. Tot i això, l'informe que hauria d'acreditar que pot tenir un futur és possible que confirmi que la revista ja està bé tancada. De fet, la redacció on es produïa la publicació ha estat desmantellada, cosa que indica que del contingut de l'informe no se n'esperen gaires sorpreses. La publicació, que ha estat als quioscos durant 25 anys, no ha tingut de moment el suport del seu grup per reinventar-se, malgrat que tingui més de 300 portades a la seva història.

Crisi de les juvenils

El maig d'aquest any, la revista Nuevo Vale també editava el seu últim número. Entre els motius de la seva desaparició hi ha la caiguda de la publicitat, que en les revistes ha disminuït un 16% des de l'any passat -dels 200 milions d'euros ha baixat fins als 168-, cosa agreujada per una baixada estructural de les vendes: les revistes per a adolescents són les que més estan patint el trasllat al món digital dels seus lectors.

De fet, les revistes juvenils ja havien sofert una primera estacada quan el maig del 2011 van veure caure la publicació degana: Superpop . Després de 30 anys nodrint l'imaginari de milers d'adolescents, la revisa va deixar al carrer 11 persones i orfes els seus lectors en premsa impresa, que eren 454.000 segons les últimes dades de l'EGM.

La revista Ragazza , de la mateixa índole, deixava de passar per les rotatives també el maig d'enguany. Al mateix moment que Ragazza , Star2 , de la mateixa empresa editora -Nomoan Publicaciones- també s'acomiadava de l'audiència.

La revista per als fanàtics dels videojocs Micromania va acomiadar-se dels seus subscriptors després de 211 números amb una nota en què els recordava que se'ls tornaria la diferència pels números que ja no rebrien. A última hora, però, els editors Blue Ocean Publishing l'han salvat del tancament comprant-la a Axel Spreinger, que al juliol havia acomiadat 29 dels seus treballadors.

Fora del mercat majoritari, revistes com Plástica , sobre música independent en castellà, ha plegat. S'ha acomiadat després de 4 anys i amb moltes mostres de suport dels seus lectors, pocs però acèrrims.

stats