MITJANS EN CRISI
Mèdia 22/12/2011

Els periodistes envien un SOS al Govern

àlex Gutiérrez M.
2 min

BARCELONAL'última rastellera de tancament de mitjans ha mobilitzat les diferents associacions professionals i sindicats periodístics, que reclamen la implicació del Govern per resoldre l'atzucac en què es troba el sector. En concret, el Col·legi de Periodistes, el de l'Audiovisual i els sindicats CCOO, UGT, SPC i UPIFC van presentar ahir un manifest conjunt en el qual reclamen la constitució d'una mesa sectorial que proposi solucions per sortir de la crisi que afecta els mitjans arran de la caiguda dràstica de la publicitat els últims anys.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els signants alerten que no es tracta només de vetllar per la correcta reconversió industrial del sector. "El que hi ha en joc és l'accés a la informació plural", explicava durant la presentació el degà del Col·legi de Periodistes, Josep Maria Martí.

A més, segons queda reflectit en el manifest, la situació actual pot comportar "la pèrdua d'una oferta de continguts culturals, infantils, artístics i d'entreteniment de qualitat, amb una destacada participació de la producció feta al propi país". Els promotors de la iniciativa calculen que, a escala estatal, uns 5.000 professionals dels mitjans han perdut la feina des de l'inici de la crisi, sense comptar-hi col·laboradors i freelance .

Altres mesures que es demanen són la racionalització dels estudis de periodisme (hi ha un excés de llicenciats anuals que el mercat no pot absorbir de cap manera) i la tutela dels expedients reguladors d'ocupació (ERO) que estan impulsant nombrosos mitjans. També es reclama que es tirin enrere les retallades de pressupostos previstes, que en el camp de mitjans són del 12,7% i que incideixen especialment en TV3 i Catalunya Ràdio. Finalment, s'exigeixen "ajudes viables -no tan sols econòmiques- que ajudin a superar aquest dèficit democràtic, cultural i de cohesió social que provoca la crisi". Els signants ja han demanat una entrevista amb el president Mas per traslladar-li personalment aquestes preocupacions.

stats